Zserbókuglóf

Már nincs két hét Karácsonyig, így kétnaponta szeretnék megosztani Veletek egy-egy ünnepi receptet, hogy könnyebbé tegyem számotokra az ünnepi menü tervezését. Lesz itt egyszerű és bonyolult sütemény, leves, gasztroajándék, gyors és látványos főétel, szóval mindenki kedvére válogathat.

Legelőször egy süteménnyel kezdem a sort, ami egy nagyon egyszerű, de annál látványosabb kuglóf. Zserbót soha életemben nem készítettem még, de idén a Kifőztük magazinba készült egy gluténmentes verzió, és ez a kuglóf is. A kuglófot azért szeretem nagyon, mert gyors, gyerekekkel is elkészíthető, könnyed, reggelire is fogyasztható és sokféleképpen variálható.

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 4 tojás
  • 1 teáskanál őrölt (vagy reszelt) narancshéj
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg darált dió
  • 25 dkg liszt
  • 1 dl tej

a töltelékhez:

  • 8 dkg pirított darált dió
  • 18 dkg sárgabaracklekvár

a díszítéshez:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • pirított, aprított dió
  • apróra darabolt aszalt gyümölcsök

Elkészítési idő:

1,5 óra

Sütési hőfok:

160 °

Elkészítés:

Elektromos habverő segítségével habosra keverjük egymással a vajat és a porcukrot, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Belekeverjük a narancshéjat, majd hozzáadagoljuk a sütőporral, és darált dióval elkevert lisztet, a tejjel váltakozva.

A szilikon kuglófformát félig töltjük a tésztával, majd egy rétegben rákanalazzuk a pirított, aprított dióval elkevert sárgabaracklekvárt és ráöntjük a tészta másik felét. Előmelegített, légkeveréses sütőben 160 fokon 50 percig sütjük. Érdemes megvárni míg teljesen kihűl, és csak ekkor kivenni a sütőből, így könnyen kicsúsztatható.

Gőz felett megolvasztjuk az étcsokoládét, megcsurgatjuk vele a kuglófot, és megszórjuk dióval, valamint aszalt gyümölcsökkel.

Oszd meg ismerőseiddel!

Vélemény, hozzászólás?

Több recept: