Rólam

Üdvözöllek,

Marján-Polák Zsófi vagyok, az Álomvilág gasztroblog írója, 3 gyermekes Édesanya. A főzés számomra nem csak egy feladat, hogy meleg étel kerüljön a család asztalára, hanem igazi kikapcsolódás, aminek köszönhetően képes vagyok este 10-kor is nekiállni reggelire kalácsot sütni a gyerekeknek, ha arra vágynak. Már egészen kicsi koromban is ott sündörögtem a konyhában Édesanyám, Nagyikám és Nagymamám mellett, akiktől a magyar konyhán túl, az erdélyi ízvilágba is betekintést nyerhettem. Megtanultam Nagymamámtól hogyan kell 16 lapos dobos tortát vagy padlizsánkrémet készíteni, Nagyikámtól a fantasztikus pogácsákat és a tökhéjpörköltet, Anyukámmal pedig sosem féltünk belevágni egy-egy extrább recept elkészítésébe sem.

IMG_8461 (1)

Ihlet egy filmből

A Julie és Julia című film adta az ihletet a blog elindításához immáron 10 évvel ezelőtt. Azóta saját háztartásom lett, Feleség lettem, Édesanya, és a sütés-főzés valósággal beszippantott, aminek a jól elkészítése, a szépen tálalása, valamint ennek megörökítése lett az én igazi hobbim, és szerencsére ezt a család is értékeli, ha nem túlságosan éhes a banda. 

A Családért

Elsősorban ők, a Férjem és a Gyerekeim az első számú és legfontosabb kritikusaim, de a tágabb család és a barátaink is élvezni szokták a finom falatokat. Amikor pedig egy-egy posztom alá a távolabbi ismerősök kommentelnek, vagy külön üzenetben, szóban visszajeleznek, hogy elkészítették egy-egy receptemet, az számomra a legnagyobb boldogság, mert így úgy érzem, kicsit ott lehetek velük a konyhában.

IMG_6764 (1)

Hiszem és vallom, hogy a főzés és a sütés valóban fel tud tölteni, ha igazán szívből csináljuk.

Engem egy nehéz nap után tényleg teljesen ki tud kapcsolni egy kifli elkészítése a tészta begyúrástól, a formázáson át, egészen a kisült pékáru friss illatáig, reggel pedig hatalmas a boldogság a család arcán mikor friss kifliket tudok eléjük tenni reggelire. Amennyiben kipróbáljátok receptjeimet, remélem, hogy Veletek is meg tudom szerettetni ezt a „kötelező házimunkát”, amit ha szívvel csináltok, már nem is lesz feladat, hanem sokkal inkább egy kellemes időtöltés.

Legfontosabb mérföldkövek

2011

Az első posztolt receptem

2011-ben az albérleti konyhánkban készült el az első túrós rétes, amit posztoltam első bejegyzésként a blogon, melyen ma már jókat mosolygok. Eleinte csak néhány recept került fel, hiszen Édesanyám volt a családi konyha feje, én csak kuktáskodtam, de amikor saját otthonunkban állhattam a tűzhely mellé elkezdtek gyarapodni a receptek.

2014

Kihívásból szenvedély

2014-ben elindult a Lidl heti receptes ajánlója Mautner Zsófi és Széll Tamás segítségével, és úgy éreztem, hogy ez lesz az a kihívás számomra, amit végig fogok csinálni és végigfőzöm az összes receptet, amit elkészítenek. Azóta eltelt 7 év, és ugyan csak az első három szakácskönyvről mondhatom el, hogy minden ételt elkészítettem belőle, de a többiekből is készültek bőven, sőt részt vehettem több könyvbemutatón, vacsorán, megismerhettem egy szuper gasztrobarátnőt, és rengeteget tanultam a két szakács videóiból, sok új technikát sajátítottam el, és innentől bátorságom lett egy-egy új recept megalkotásához is.

2020

Komolyabb utakra léptem

2020-ban a karanténnak köszönhetően abszolút a főzés volt, ami az egész napos gyerekekkel való játék után feltöltött és nem mellesleg ilyenkor éjszaka készültek el a család számára a másnapi finom falatok, amiket reggel igyekeztem egyre több odafigyeléssel megörökíteni. Tavasszal fejlesztettem fotózási ismereteimet, ősszel pedig egy Michelin csillagos konyhában leshettem el jó néhány trükköt profi szakácsoktól, ami újabb hatalmas élménynek bizonyult, és sokat közülük a mindennapi konyhai életben is hasznosítani tudok. Egy egyszeri vendég alkalomnak induló lehetőségnek hála novemberben megjelenhetett pár receptem a Kifőztük magazinban, ami mára már állandó szerepléssé nőtte ki magát.

napjaink

Manapság

10 év alatt hatalmas utat jártam be a gasztronómiában, és mára már nem csak az a kislány vagyok, aki az Édesanyjától és a Nagymamáitól ellesett egy-két dolgot a konyhában, hanem sokkal magabiztosabban mozgok és van bátorságom nekilátni a 16 lapos dobostortának egyedül is. Szeretném ezt a tudást még tovább fejleszteni, és Nektek, akik ide tévedtek az oldalamra megmutatni azt, hogy néhány csavarral, fortéllyal, új ötlettel Ti is el tudjátok kápráztatni a családot, mert higgyétek el, itt csak olyan recepteket találtok, amikre Ti is képesek vagytok, én csak egy kis segítséget nyújtok. Köszönöm, hogy itt vagytok!

Megjelenések

Hosszútávon
Kifőztük Magazin együttműködés
Bon Apetit Magazine
Többéves szernvedély
Lidl szakácskönyv bemutató
bloglink
Első büszkeségem
Kifőztük Magazin első megjelenés
Bon Apetit Magazine