Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.
Baconbe tekert szűzérme tejszínes gombamártással
Az idei ünnepi főételek első szereplője ez a könnyedén elkészíthető baconbe tekert sertésszűzérme, amit krokettel és egy finoman krémes, tejszínes gombamártással tálalunk. A gombákat bárhogyan varriálhatjuk, éppen amihez kedvünk van, én itt shimeji és fehér csiperkét használtam, de barna csiperkével vagy shiitake gombával is remekül működik.
Amíg a szűzérme elkészül a sütőben, megfőzzük a gombamártást és a krokett is megsülhet a sütőben, így egy óra alatt az asztalon lehet az ebéd vagy vacsora, sőt arra is tökéletes, hogyha szenteste nem akarunk sokat robotolni, akkor a gombamártást előre elkészítjük, elegendő csak melegíteni, a szűzérmét is betekerjük a baconbe, és amikor az ajándékbontás zajlik csak bekapcsoljuk a sütőt, ahol a hús és a krokett egymás mellett 25 perc alatt el is készül.

Hozzávalók:
a húshoz:
- 70 dkg sertésszűzérme
- kevés olaj
- 20 dkg szeletelt bacon
- 1,5 dl száraz fehérbor
krokett a tálaláshoz
a gombamártáshoz:
- 15 dkg shimeji gomba
- 25 dkg fehér csiperke gomba
- kevés olaj
- 5 dkg vaj
- 1 gerezd áttört fokhagyma
- 1 kávéskanál só
- 2 kávéskanál kakukkfű
- 1 dl száraz fehér bor
- 3 dl tejszín
Elkészítési idő:
1 óra
Sütési hőfok:
210 °

Elkészítés:
A szűzérmét lehártyázzuk és pár perc alatt kevés olajon kérget sütünk neki, majd körbetekerjük a szeletelt baconnel, visszahelyezzük a serpenyőbe, felöntjük borral és betesszük az előmelegített, légkeveréses sütőbe, ahol 210 fokon 25 perc alatt készre sütünk.
A gombákat megtisztítjuk, majd zsírjára sütjük és félre tesszük őket. A vajat felhevítjük, megfuttatjuk rajta a fokhagymát, visszahelyezzük bele a gombákat, sózzuk, megszórjuk kakukkfűvel és felöntjük a fehérborral, amit elforralunk. Felöntjük a tejszínnel és egyet forralunk rajta, majd lezárjuk.
A szűzérmét ujjnyi vastag szeletekre vágjuk és a gombamártással valamint krokettel tálaljuk.
- Zso
- december 18, 2021
- 9:53 de.
- No Comments
Több recept:
-
Szalonnába göngyölt juhtúrós csirkemell burgonyapüréveljúlius 28, 2022/
-
Chia puding őszi ízekbennovember 22, 2020/
-
Villámgyors gyömbéres kekszdecember 14, 2020/
-
Pisztáciakrémes mini babkanovember 19, 2022/