Linzer

Vannak a karácsonynak elmaradhatatlan süteményei a családunkban, ilyen Nagymamám sárgatetejűje és islere, Nagyikám bejglije, Keresztanyám vaníliás keksze és Anyósom habcsókja. Ezek minden karácsony alkalmával előkerülnek. Mivel Nagymamám már nincs köztünk, így az Ő süteményeit én vettem át, ezekért én vagyok felelős, de a linzer tészta sokféleképpen variálható. Apukám és a testvéreim miatt elkészül mindkét „tetős” verzió, de a gyerekeim jobban szeretik, ha csak simán lekvárral van megtöltve (vagy akár az sincs közte).

Ezzel a recepttel pedig megmutatom Nektek, hogy készítettem egy YouTube csatornát is, ahol időről-időre igyekszem majd hozni Nektek néhány elkészítési videót is az egyszerűbb ételekről, remélem szeretni fogjátok.

A videót ide kattintva éritek el.

Hozzávalók:

a tésztához: (kb. 30 darab kész linzerhez)

  • 25 dkg liszt
  • 8 dkg cukor
  • 12,5 dkg vaj
  • 1 tojássárgája

 

  • 1 csomag vaníliás cukor (12 g)
  • csipetnyi só

a ragasztáshoz:

  • sárgabaracklekvár

Elkészítési idő:

1-1,5 óra

Sütési hőfok:

170 °

Elkészítés:

Összekeverjük egymással a lisztet és a cukrot, belereszeljük a hideg vajat, a tojássárgáját, a vaníliás cukrot és a sót. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük.

Lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, linzerkiszúróval kiszaggatjuk, minden másodiknak a közepét is kiszúrjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket és előmelegített, légkeveréses sütőben 170 fokon 10 perc alatt készre sütjük.

Amikor kihűltek, a teli linzereket megkenjük sárgabaracklekvárral, mindegyik tetejére egy-egy lyukas linzert helyezünk és igény szerint megszórjuk porcukorral.

Oszd meg ismerőseiddel!

Vélemény, hozzászólás?