Töltött káposzta, Nagymamáim receptje szerint

Karácsonykor nálunk mindig hagyományos ételek vannak, egyedül Szenteste bontakozhatok ki valamilyen lazacos fogással, de ezt egyáltalán nem bánom. Sokkal többet ér nekem az, hogy vannak olyan családi hagyományaink egyik-és másik oldalról is, amiket a gyerekeknek is továbbadatunk. Szenteste Férjem családjának menüjét készítjük el, 26-án pedig az én Nagymamáim kooperált ebédje van.

Ilyenkor mindig töltött káposztát készítünk Nagyikámmal, Nagymamám receptje szerint, az Öcsikém által a családba hozott tatárbifszteket, a leves változik és a káposzta után jönnek Nagyikám mennyei sült húsai, majd a különféle, szintén hagyományos sütemények. A családban a legtöbben csak húsgombócos, vágott káposztás „töltött káposztát” készítenek, de mi a klasszikus verziót csináljuk: egy nagy fej savanyított káposztát szedünk leveleire, ormoljuk meg, és töltjük meg a rizses, fűszeres hússal, majd vágott káposztával és kolbásszal rétegezve, sonkalével felöntve főzzük. Mióta van lassú főzőm, azóta még egyszerűbb az egész, hiszen este összeállítom a töltelékeket, éjszaka elkészül, és másnap délben már csak melegíteni kell. 

Nálatok milyen hagyományos ételek vannak?

Hozzávalók:

  • 50 dkg sertéstarja
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 teáskanál só
  • 5 dkg rizs
  • 2 dl víz
  • 50-75 dkg fejes savanyú káposzta
  • 50 dkg vágott savanyú káposzta átmosva
  • 1/2  szál szárazkolbász
  • víz a felöntéshez

Elkészítési idő:

45 perc előkészítés+10 óra lassúfőzőben, vagy 2 óra tűzhelyen

Elkészítés:

A húst és a hagymát együtt ledaráljuk, majd sózzuk, hozzáadjuk a megmosott rizst és elkezdjük összegyúrni lassanként hozzáadagolva a vizet, míg nem túl lágy tölteléket kapunk.

A fejes káposztát leveleire szedjük, majd mindegyikről egy éles késsel levágjuk a legvastagabbik eret és elkezdjük tölteni őket: a levelek közepére helyezünk egy nagyjából nagy evőkanálnyi tölteléket, majd behajtjuk a jobb oldalát, alulról feltekerjük és a baloldalon kilógó részt betömködjük a kialakult kis hengerbe.

A lassúfőző aljába helyezzük a vágott káposzta felét, majd jöhetnek rá sorban a töltelékek, amit befedünk a maradék vágott káposztával. A kolbászt felkarikázzuk és benyomkodjuk a töltelékek közé, majd felöntjük vízzel, de csak annyival, amennyi éppen ellepi és a lassúfőzőben 10-12 órán keresztül főzzük. Tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.

Tipp: természetesen használhatunk darált húst is, ez esetben viszont reszeljük hozzá a hagymát, hogy minél jobban össze lehessen gyúrni a tölteléket. A felöntéshez víz helyett használhatunk füstölt sonkalevet is, ha van, illetve hagyományos lábosban is megfőzhetjük, alacsony lángon nagyjából 2 óra alatt.

Oszd meg ismerőseiddel!

Vélemény, hozzászólás?