Töltött puszedli

Családunk vallja: a hagyomány az hagyomány. Nagymamám hagyományos karácsonyi süteménye ez a töltött a puszedli, aminek készítése mára már az én feladatom, de így minden évben olyan, mintha Ő is még itt lenne velünk. Enélkül nincs karácsony.

Hozzávalók 6 darabhoz:

a tésztához:

  • 6 tojásfehérje
  • 25 dkg cukor
  • 10 dkg darált dió
  • 5 dkg liszt

a krémhez:

  • 25 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 1 dl tej
  • 2 evőkanál kakaó
  • 25 dkg vaj

Elkészítési idő:

45 perc

Sütési hőfok:

150 °

Elkészítés:

A fehérjéket habbá verjük, majd hozzáadagoljuk a cukrot. Óvatosan beleforgatjuk a diót és a lisztet, majd sütőpapírral bélelt tepsire simítjuk. 150 fokon, légkeveréses sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Egy másik sütőpapírra borítjuk, az aljáról lehúzzuk az előző papírt, majd még langyosan egy 4 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. A maradék tésztát késes aprítóba tesszük és ledaráljuk.

A krémhez elkeverjük a cukrot, a tojást, a tejet és a kakaót, majd közepes lángon pár perc alatt felfőzzük. 2 perc után félrehúzzuk, és addig keverjük, míg kihűl. A vajat kihabosítjuk és kis adagokban hozzáadagoljuk a kihűlt kakaós krémet.

Minden második tésztakorongot megkenünk 2 centi vastagon a krémmel, ráhelyezünk egy „üres” korongot, és az oldalát meghempergetjük a ledarált tésztamorzsában.

Oszd meg ismerőseiddel!

Vélemény, hozzászólás?