Gyros házi lepénykenyérrel

A streetfood ételeket otthon is el lehet készíteni, és a legjobb benne, hogy mindenki annyit és úgy pakol bele például ebbe a házi lepénykenyérbe, ahogyan ő szeretné.

A gyerekeknek úgy tudom elrejteni a teljeskiőrlésű lisztből készült pékárukat, ha keverem a liszteket, így észre sem veszik, mégis sokkal egészségesebb ételt teszek eléjük. Ebbe a lepénykenyérbe is elfeleztem a liszt mennyiséget, a fele teljeskiőrlésű, a fele pedig sima búzaliszt, ez így szuper arány, és mindenki nyer.

A tzatzikit ha kapunk zsenge cukkinit, abból is el lehet készíteni, próbáljátok ki, igazán finom az is.

Hozzávalók 4 személyre:

a gyroshoz:

  • 40 dkg csirkemell
  • kevés olaj
  • 2 evőkanál gyros fűszerkeverék

a lepénykenyérhez:

  • 15 dkg teljeskiőrlésű búzaliszt
  • 15 dkg búzaliszt
  • 1 teáskanál só
  • 2 dl víz
  • 2 evőkanál olívaolaj

a tzatzikihez:

  • 1 kígyóuborka
  • 2 dl görög joghurt
  • 1 evőkanál tzatziki fűszerekeverék

a tálaláshoz:

  • friss salátakeverék
  • feta sajt

Elkészítési idő:

45 perc

Elkészítés:

A lepénykenyérhez összekeverjük a kétféle lisztet és a sót, majd hozzáadjuk a vizet és az olívaolajat és gyors mozdulatokkal homogén tésztává gyúrjuk. 20 percig pihentetjük, de ha erre nincs időnk, akár azonnal is dolgozhatunk vele. A tésztát 6-8 egyenlő darabra tépjük, majd mindegyiket fél cm vastag koronggá nyújtjuk. Forró serpenyőben egyenként kisütjük őket, mindkét oldalukat 2-2 percig.

A tzatzikihez nagylyukú reszelőn lereszeljük a megtisztított uborkát, majd besózva félre tesszük amíg levet enged. A joghurtot elkeverjük a tzatziki fűszerkeverékkel és hozzáadjuk a kicsavart uborkát.

A csirkemellet felcsíkozzuk, majd meglocsoljuk olívaolajjal, megszórjuk gyros fűszerkeverékkel és forró serpenyőben lepirítjuk.

A gyrost a lepénykenyérrel, friss salátával és a tzatzikivel együtt tálaljuk.

Oszd meg ismerőseiddel!

Vélemény, hozzászólás?