Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.
Gyros házi lepénykenyérrel
A streetfood ételeket otthon is el lehet készíteni, és a legjobb benne, hogy mindenki annyit és úgy pakol bele például ebbe a házi lepénykenyérbe, ahogyan ő szeretné.
A gyerekeknek úgy tudom elrejteni a teljeskiőrlésű lisztből készült pékárukat, ha keverem a liszteket, így észre sem veszik, mégis sokkal egészségesebb ételt teszek eléjük. Ebbe a lepénykenyérbe is elfeleztem a liszt mennyiséget, a fele teljeskiőrlésű, a fele pedig sima búzaliszt, ez így szuper arány, és mindenki nyer.
A tzatzikit ha kapunk zsenge cukkinit, abból is el lehet készíteni, próbáljátok ki, igazán finom az is.

Hozzávalók 4 személyre:
a gyroshoz:
- 40 dkg csirkemell
- kevés olaj
- 2 evőkanál gyros fűszerkeverék
a lepénykenyérhez:
- 15 dkg teljeskiőrlésű búzaliszt
- 15 dkg búzaliszt
- 1 teáskanál só
- 2 dl víz
- 2 evőkanál olívaolaj
a tzatzikihez:
- 1 kígyóuborka
- só
- 2 dl görög joghurt
- 1 evőkanál tzatziki fűszerekeverék
a tálaláshoz:
- friss salátakeverék
- feta sajt
Elkészítési idő:
45 perc

Elkészítés:
A lepénykenyérhez összekeverjük a kétféle lisztet és a sót, majd hozzáadjuk a vizet és az olívaolajat és gyors mozdulatokkal homogén tésztává gyúrjuk. 20 percig pihentetjük, de ha erre nincs időnk, akár azonnal is dolgozhatunk vele. A tésztát 6-8 egyenlő darabra tépjük, majd mindegyiket fél cm vastag koronggá nyújtjuk. Forró serpenyőben egyenként kisütjük őket, mindkét oldalukat 2-2 percig.
A tzatzikihez nagylyukú reszelőn lereszeljük a megtisztított uborkát, majd besózva félre tesszük amíg levet enged. A joghurtot elkeverjük a tzatziki fűszerkeverékkel és hozzáadjuk a kicsavart uborkát.
A csirkemellet felcsíkozzuk, majd meglocsoljuk olívaolajjal, megszórjuk gyros fűszerkeverékkel és forró serpenyőben lepirítjuk.
A gyrost a lepénykenyérrel, friss salátával és a tzatzikivel együtt tálaljuk.

- Zso
- június 13, 2024
- 8:12 de.
- No Comments
Több recept:
-
Grillezett lazac tejszínes citrom mártással és sült brokkolivaldecember 11, 2020/
-
Egy újabb mérföldkőoktóber 11, 2015/
-
Lazacburgerjúlius 2, 2022/
-
Lazacos-spárgás quichejúnius 9, 2020/