Rote Grütze

A Rote Grütze receptet két éve próbálom nektek megmutatni, de első évben elfelejtettem a szezonális gyümölcsökkel lefotózni, és mire észbe kaptam, már nem tudtátok volna beszerezni a hozzávalókat, második évben pedig a fotó megvolt, de a poszt mégsem készült el.

Na de idén nagy betűkkel írtam fel a füzetembe, hogy ezt bizony meg kell osztani, mert ez a ragu valami szuper. Mint minden lekvárhoz, ehhez is dzsemfixet használok és arányaiban már innen kezdve nagyon kevés cukorra van szükség. Rengetegféle képpen felhasználható: én leggyakrabban az őszi-téli időben amikor nincs annyi szezonális gyümölcs, ezt teszem a zabkásámra, de tehetjük amerikai palacsintára, tejberizsre, vagy amihez csak kedvünk tartja.

A receptben írt gyümölcs arányokkal úgy játszhattok, ahogy kedvetek van, a lényeg, hogy legyen benne édesebb és savanykásabb is és minél több piros bogyós gyümölcs van benne, annál finomabb a végeredmény.

Hozzávalók:

  • 900 g meggy
  • 700 g eper
  • 200 g áfonya
  • 300 g málna
  • 500 g ribizli
  • 60 dkg cukor
  • 2 csomag 2:1 dzsemfix
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 1 citrom leve
  • 6 dl víz

Elkészítési idő:

1 óra

Elkészítés:

A gyümölcsöket megmossuk, kimagozzuk vagy leszemezzük. A meggyet és az epret daraboljuk, a többi egészben maradhat. Egy lábosba tesszük őket a cukorral és a dzsemfixszel együtt. Hozzáadjuk a vanília kikapart magjait, a citrom levét, és felöntjük a vízzel.

Közepes lángon, folyamatosan kevergetve forraljuk fel. Forrástól számított 5 percig forraljuk (ha szeretnénk egy kicsit botmixerrel beleturmixolhatunk, de én ennél kifejezetten szeretem ha a gyümölcsök darabosan vannak benne), majd steril üvegekbe töltjük, lezárjuk, 5 percre fejre állítjuk és visszaforgatva száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Oszd meg ismerőseiddel!

Vélemény, hozzászólás?