Pisztáciakrémes mini babka

Bevallom őszintén, hogy nem vagyok az a típus, aki minden hétvégén süteményt süt a családi asztalra, van akik ezt sérelmezik is, de nyáron valahogy nem is kívánom, és a gyerekek sem igazán eszik. Na de amikor beköszönt a hideg idő, akkor én is gyakrabban kapcsolom be süti sütés miatt a sütőt, és a gyerekek is amint meglátják, hogy a pult körül sertepertélek, biztosan megkérdezi valamelyikük, hogy segíthet e. Nem leszek álszent, nyílván lassabb így a folyamat sokkal, mintha egyedül csinálnám meg, de bennem is olyan jó emlék mindig, amikor anyukámmal, Nagymamáimmal együtt sütöttünk, hogyha van rá mód engedem nekik. Múlt héten egy közös aranygaluska sütés alkalmával kislányunk azt mondta, hogy ő sokkal jobban szereti amikor együtt vagyunk a konyhában, mintha csak én egyedül.

Egy jó kelt tészta az én szívemet már egyből megmelengeti, annyira szeretem az egész folyamatot, és magát a tésztát a kezeim között, hogy gyakran készítek ilyen jellegű finomságot. A babka csak néhány éve került be a repertoáromba, de azóta már több verziót is kipróbáltam, az eddigi legkülönlegesebb a húsvétkor sütött medvehagymás verzió volt, ami a főtt sonkához remekül passzolt.

Most mini verzióban készültek el a babkák, amihez muffinsütőt használtam, és az apropóját az adta, hogy egy ismerősünk meglepett egy üveg valódi pisztácia krémmel. Ezzel kentem meg a tésztát, és csavartam fel a tésztát… valami mennyei lett. Kicsit időigényesebb, de nagyon megéri kipróbálni, és bármilyen tölteléket kenhettek bele, ha pedig marad, tudjátok… hétfőn mehet az uzsisdobozba.

Hozzávalók 12 darabhoz:

a tésztához:

  • 1 dl langyos tej 
  • 2,5 dkg élesztő
  • csipetnyi cukor
  • csipetnyi liszt
  • 60 dkg liszt+a nyújtáshoz
  • 1 teáskanál só
  • 10 dkg cukor
  • 2 dl habtejszín
  • 5 dkg vaj
  • 2 tojás

a töltelékhez:

  • 20 dkg pisztáciakrém

a tetejére:

  • 1 tojás
  • 1 kis marék aprított pisztácia

Elkészítési idő:

2,5 óra

Sütési hőfok:

180 °

Elkészítés:

A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, szórunk bele egy csipet cukrot és lisztet, majd lefedve hagyjuk felfutni. Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, a cukrot, majd a nedves hozzávalókat: a tejszínt, a vajat, a tojásokat és az időközben felfutott élesztőt. Alaposan kidagasztjuk a tésztát, majd mikor már szép gombóccá összeállt, fóliával és konyharuhával lefedve kelni hagyjuk 40-45 percig.

A megkelt tésztát (a mérete miatt) kétfelé szedjük, majd lisztezett munkalapra borítjuk, 3-4 mm vastag téglalappá nyújtjuk, és megkenjük a pisztáciakrémmel. A felső egyharmadát lehajtjuk, az alsót pedig fel, így egy hosszú téglalapot kapunk, amit 6 egyforma darabra vágunk. Minden ilyen darabot négy csíkká darabolunk, és ezeket négyzet alakban elrendezzük, majd körbe fonjuk őket, és egyenként papírkapszlival bélelt muffinformába helyezünk. A másik adag tésztával is hasonlóan járunk el, így lesz meg a 12 mini babka.

Tipp: videós segítséget a formázáshoz a YouTube csatornámon találsz (katt ide).

A tetejüket tojással megkenjük, megszórjuk aprított pisztáciával, majd további 30 percig kelni hagyjuk. 180 fokos, légkeveréses sütőben 25-30 percig sütjük őket.

Oszd meg ismerőseiddel!

Vélemény, hozzászólás?