Steak szuvidálva, négyborsos mártással

Még a böjt elején ennek az ételnek a képével kérdeztelek meg titeket, hogy legyenek e húsos ételek is, így gondoltam eljött az ideje, hogy megosszam Veletek. Steaket nem mindennap eszik az ember, így gondoltam, ha húsvétra kisebb létszámra készítitek az ünnepi ebédet, akkor ez tökéletes választás lehet.

Nekem a lassúfőzőm szuvidálni is tud, így abban készítettem el a hússzeleteket a vákuumozás után, de ha nincs ilyen gépetek, akkor is vákuumozzátok le a hússzeleteket, majd egy szuvid rúd segítségével sima lábosban is meg tudjátok csinálni ezt a műveletet.

Hozzávalók 2 személyre:

a húshoz:

  • 2 szelet (egyenként 20-25 dkg) angus marha steak
  • frissen őrölt bors
  • néhány ág rozmaring
  • 2-2 kis kocka vaj szeletenként

a sütéshez:

  • vaj
  • 1 ág rozmaring

a mártáshoz:

  • 1 evőkanál vaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál négybors keverék
  • 1 evőkanál Worcester szósz
  • 1,2 dl víz
  • 2 dl tejszín

a körethez:

  • 4 közepes méretű burgonya
  • kevés olívaolaj
  • 2 evőkanál puha vaj
  • 1 teáskanál fűszervaj fűszerkeverék

Elkészítési idő:

1,5 óra

Elkészítés:

A steak szeleteket alaposan megtöröljük, majd mindkét oldalukat sózzuk és borsozzuk. A hús tetejére helyezünk 1-1 kis ág rozmaringot és 2-2 kicsi vajkockát, majd vákuumozzuk őket külön-külön tasakban. A lassúfőzőbe 2 liter meleg csapvizet öntünk, belehelyezzük a fém elválasztó rácsot és közé tesszük a levákumozott húsokat, majd bekapcsoljuk a gépet szuvidáló funkcióra. Közepesen átsült steak-hez 60 fokra állítjuk a gépet és 1 órát szuvidáljuk benne a húsokat.

Közben elkészítjük a köretet és a mártást. A burgonyákat külön-külön egy kevés olívaolajjal és sóval alufóliába csomagoljuk, majd előmelegített, 180 fokos sütőben 45-50 percig sütjük. A vajat villával kikeverjük a fűszervaj keverékkel és tálalásig félre tesszük. A mártáshoz vajon megdinszteljük a finomra aprított hagymát és fokhagymát. A borsszemeket egy mozsárban durvára törjük és a hagymákhoz adjuk, pár percig pirítjuk, míg felszáll a pirult illata, ekkor jöhet hozzá a Worcester szósz, majd felöntjük a vízzel és a tejszínnel. Ízlés szerint sózzuk és alacsony lángon főzzük a szószt 10 percig, míg besűrűsödik.

Egy forró serpenyőben vajat olvasztunk és a szuvidált marha szeletek mindkét oldalát másfél-másfél perc alatt megpirítjuk. Pár percig pihentetjük, majd a héjában sült burgonyával, a fűszervajjal és a borsmártással tálaljuk.

Oszd meg ismerőseiddel!

Vélemény, hozzászólás?