Mézeskalács likőr

Ha egy utolsó pillanatos gasztroajándék receptet keresel felnőttek számára, akkor megtaláltad.

Ez a mézeskalács likőr, igazán krémes, finoman fűszeres, a karácsonyi koccintások során is tökéletes választás, ha házi itallal szeretnéd elkápráztatni a vendégeket, de csinos üvegekbe töltve ajándékként is megállja a helyét. Ha ma elkészíted, egy éjszakát kell állnia, holnap üvegezheted és vasárnap már át is adhatod, de mivel az üvegezés csak néhány perc, így ha holnap állsz neki se vagy elkésve.

Hozzávalók 1 literhez:

  • 10 dkg fehér csokoládé
  • 10 dkg cukor
  • 2 dl habtejszín
  • 5 dl sűrített tej
  • 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • csipetnyi só
  • 3,5 dl vodka

Elkészítési idő:

30 perc

Elkészítés:

Gőz felett megolvasztjuk a fehércsokoládét, majd félre tesszük. Egy edényben karamellizáljuk a cukrot, majd amikor már aranybarna, hozzáadjuk a tejszínt. Amint újra folyékony a karamelles tejszín, jöhet hozzá a sűrített tej és az olvasztott fehércsokoládé. Habverővel folyamatosan kevergetjük és fűszerezzük a mézessütemény fűszerkeverékkel, vanília aromával, valamint a sóval.

Összemelegítjük az egészet, de nem forraljuk. Langyosra hűtjük, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.

Másnap leszűrjük és felöntjük a vodkával, majd üvegekbe töltjük. Hűtőben 2 hónapig áll el.

Oszd meg ismerőseiddel!

Vélemény, hozzászólás?