Raffaello torta

Idén újra elérkezett a nap, amikor Hugicám szülinapjára tortát süthetek. Izgalmas kihívás volt, mert a szokásossal ellentétben, idén nem egy gyümölcsös-túrós vagy joghurtos verzióra vágyott, hanem kókuszos volt a rendelés. Az egyik kedvenc csokim a raffaello, és már régóta szerettem volna egy ilyen tortát alkotni, így nagyon örültem neki és sikerült is egy nem túl édes, ízében nagyon is hasonló tortát varázsolni az ünnepeltnek.

Hozzávalók:

a piskótához:

  • 8 tojás
  • 8 evőkanál cukor
  • 8 púpos evőkanál liszt
  • 1 teáskanál vanília aroma

a díszítéshez:

  • 5-6 szem raffaello
  • blansírozott mandula
  • kókuszreszelék
  • fehércsokoládé

a krémhez:

  • 20 dkg fehércsokoládé
  • 1 dl meleg tejszín
  • 20 dkg light krémsajt
  • 7 dkg kókuszreszelék
  • 6 dl habtejszín
  • 15 dkg cukor
  • 6 g zselatin
  • 0,5 dl víz

Elkészítési idő:

1,5-2 óra

Sütési hőfok:

150 °

Elkészítés:

A piskótához a tojásokat habosra keverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, amivel még tovább verjük ezután pedig alacsonyabb fokozatra váltva jöhet bele a liszt és a vanília aroma.

Egy 22 cm átmérőjű tortaformát alul sütőpapírral kibélelünk, körbe oldalt a papír széleit kívülről felhajtjuk, majd beleöntjük a piskótatésztát és előmelegített sütőben, alsó-felső sütéssel 150 fokon 50 perc alatt megsütjük. Tűpróbával érdemes ellenőrizni. Amikor megsült a tészta, résnyire nyitjuk a sütő ajtaját és 10 percig még nem vesszük ki, végül a pulton a formában hagyjuk kihűlni.

A krémhez az összetördelt csokoládéra öntjük a meleg tejszínt, majd addig keverjük míg teljesen elolvad benne, ekkor jöhet hozzá a sajtkrém, a kókuszreszelék, valamint a cukor. A hideg tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan a már meglévő krémhez forgatjuk. A zselatint meleg, de nem forró vízben feloldjuk, egy kevés krémmel elkeverjük, majd az egészet a kész krémhez dolgozzuk és kis időre hűtőbe tesszük.

Összeállítjuk a tortát: a piskótát három részre vágjuk, az alsó részt visszahelyezzük a tortaformába. A krémet három részre osztjuk, mert egy adag majd a burkoláshoz fog kelleni, a maradék kettővel pedig megtöltjük a tortát. Az első adaggal megkenjük az első lapot, majd jöhet a középső lap, erre is egy adag krém, és végül a felső lap, majd így legalább 3 órát, de inkább egy éjszakát a hűtőben állni hagyjuk.

Az összeállt torta körül levesszük a karikát, bevonjuk a maradék krémmel, az oldalát megszórjuk kókuszreszelékkel, a tetejét pedig raffaelloval, mandulával és fehér csokoládé forgáccsal díszítjük.

Oszd meg ismerőseiddel!

Vélemény, hozzászólás?