Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.
Mézeskalács torta
Még mindig tart az idei Telepocak karácsonyra akció, amellyel egy több mint 50 süteményes receptet tartalmazó e-bookot vásárolhattok meg, mindössze 1.000 Ft-ért, mellyel egy rászoruló család téli szünetes étlezését tudjátok támogatni.
Ez a torta a tavalyi könyvbe készült, de ezt is meg lehet most vásárolni. A karácsony mindig is a kedvenc ünnepem volt. Gyerekként is állandóan ott sündörögtem Anyukám és Nagymamáim mellett, amikor az illatos süteményeket készítettük, így családanyaként nem is kérdés, hogy ilyenkor a konyhában sürgök-forgok, immár a saját gyerekeimmel. Ilyenkor persze sokkal több időt kell rászánnom, tisztában vagyok vele, hogy mindent be fog borítani a kezükről szálló lisztfelhő, de az az öröm, ami ilyenkor körülvesz minket, semmihez sem fogható. Ez és a mézeskalácsok közös díszítése már hagyomány nálunk, ami nélkül elképzelhetetlen az adventi készülődés.
Az aprósütemények mellett, természetesen készül bejgli is, és az utóbbi években egy-egy ünnepi torta is, amilyen ez a mézeskalács torta is, ami akár Szenteste, akár a karácsony többi napján is elkápráztathatja a családot, és egyáltalán nem bonyolult, bárki bátran nekiállhat. Idén ezt készítettem Kisfiunk novemberi születésnapjára is.

Hozzávalók:
a tésztához:
- 6 tojás
- 20 dkg cukor
- 2 kávéskanál vanília aroma
- 25 dkg liszt
- 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
a mézeskalácshoz:
- 5 dkg vaj
- 8 dkg méz
- 1 tojás
- 1 kávéskanál őrölt narancshéj
- 1/2 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- csipetnyi só
- 16 dkg liszt
a krémhez:
- 10 dkg fehér csokoládé
- 50 dkg mascarpone
- 10 dkg porcukor
- 2 teáskanál őrölt narancshéj
- 2 dl habtejszín
- 1 csomag habfixáló
Elkészítési idő:
1,5-2 óra plusz hűtés
Sütési hőfok:

Elkészítés:
A piskótához habosra keverjük a tojásokat a cukorral, hozzáadjuk a vanília aromát, valamint a mézeskalács fűszerrel elkevert lisztet. Két egyforma méretű tortaformát alul sütőpapírral kibélelünk, és elosztjuk benne a tésztát, majd 160 fokon, alsó-felső sütőfunkcióval 45 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük a végén, de sütés közben nem szabad kinyitni a sütő ajtaját.
A mézeskalácshoz megolvasztjuk a vajat és a mézet, majd ha langyosra hűlt összegyúrjuk a tojással, a fűszerekkel, a szódabikarbónával, a sóval és a liszttel. Fóliába csomagoljuk és 30 percre hűtőbe tesszük. Ezután alaposan lisztezett felületen 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, kiszaggatjuk, majd 180 fokon, légkeveréses sütőben 6-8 perc alatt aranybarnára sütjük őket.
Gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét, majd amikor már langyosra hűlt hozzáadjuk a mascarponéhoz. Elektromos habverő segítségével összekeverjük a porcukorral és az őrölt narancshéjjal. A hideg habtejszínt kemény habbá verjük a habfixálóval, majd óvatosan a tortakrémhez forgatjuk.
Mindkét kihűlt tortalapot keresztben kettévágjuk, majd megkenjük a krémmel őket és összeállítjuk a tortát. A kisült mézeskalácsokkal díszítjük.
Tipp: ha további extra ízre vágyunk, minden lapot megkenhetünk vékonyan Spekulatius krémmel is, és erre kenjük a torta krémjét.

- Zso
- december 6, 2022
- 4:12 du.
- No Comments
Több recept:
-
Sonkás fetakrémmel töltött kaliforniai paprikafebruár 20, 2020/
-
Tejszínes-gombás metéltfebruár 23, 2021/
-
Békebeli buktaáprilis 19, 2020/
-
Eperkrémleves túrófánkkaljúnius 8, 2020/