Mézeskalács torta

Még mindig tart az idei Telepocak karácsonyra akció, amellyel egy több mint 50 süteményes receptet tartalmazó e-bookot vásárolhattok meg, mindössze 1.000 Ft-ért, mellyel egy rászoruló család téli szünetes étlezését tudjátok támogatni.

Ez a torta a tavalyi könyvbe készült, de ezt is meg lehet most vásárolni. A karácsony mindig is a kedvenc ünnepem volt. Gyerekként is állandóan ott sündörögtem Anyukám és Nagymamáim mellett, amikor az illatos süteményeket készítettük, így családanyaként nem is kérdés, hogy ilyenkor a konyhában sürgök-forgok, immár a saját gyerekeimmel. Ilyenkor persze sokkal több időt kell rászánnom, tisztában vagyok vele, hogy mindent be fog borítani a kezükről szálló lisztfelhő, de az az öröm, ami ilyenkor körülvesz minket, semmihez sem fogható.  Ez és a mézeskalácsok közös díszítése már hagyomány nálunk, ami nélkül elképzelhetetlen az adventi készülődés.

Az aprósütemények mellett, természetesen készül bejgli is, és az utóbbi években egy-egy ünnepi torta is, amilyen ez a mézeskalács torta is, ami akár Szenteste, akár a karácsony többi napján is elkápráztathatja a családot, és egyáltalán nem bonyolult, bárki bátran nekiállhat. Idén ezt készítettem Kisfiunk novemberi születésnapjára is.

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 6 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 2 kávéskanál vanília aroma
  • 25 dkg liszt
  • 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék

a mézeskalácshoz:

  • 5 dkg vaj
  • 8 dkg méz
  • 1 tojás
  • 1 kávéskanál őrölt narancshéj
  • 1/2 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • csipetnyi só
  • 16 dkg liszt

a krémhez:

  • 10 dkg fehér csokoládé
  • 50 dkg mascarpone
  • 10 dkg porcukor
  • 2 teáskanál őrölt narancshéj
  • 2 dl habtejszín
  • 1 csomag habfixáló

Elkészítési idő:

1,5-2 óra plusz hűtés

Sütési hőfok:

160 °

Elkészítés:

A piskótához habosra keverjük a tojásokat a cukorral, hozzáadjuk a vanília aromát, valamint a mézeskalács fűszerrel elkevert lisztet. Két egyforma méretű tortaformát alul sütőpapírral kibélelünk, és elosztjuk benne a tésztát, majd 160 fokon, alsó-felső sütőfunkcióval 45 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük a végén, de sütés közben nem szabad kinyitni a sütő ajtaját.

A mézeskalácshoz megolvasztjuk a vajat és a mézet, majd ha langyosra hűlt összegyúrjuk a tojással, a fűszerekkel, a szódabikarbónával, a sóval és a liszttel. Fóliába csomagoljuk és 30 percre hűtőbe tesszük. Ezután alaposan lisztezett felületen 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, kiszaggatjuk, majd 180 fokon, légkeveréses sütőben 6-8 perc alatt aranybarnára sütjük őket.

Gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét, majd amikor már langyosra hűlt hozzáadjuk a mascarponéhoz. Elektromos habverő segítségével összekeverjük a porcukorral és az őrölt narancshéjjal. A hideg habtejszínt kemény habbá verjük a habfixálóval, majd óvatosan a tortakrémhez forgatjuk.

Mindkét kihűlt tortalapot keresztben kettévágjuk, majd megkenjük a krémmel őket és összeállítjuk a tortát. A kisült mézeskalácsokkal díszítjük.

 

Tipp: ha további extra ízre vágyunk, minden lapot megkenhetünk vékonyan Spekulatius krémmel is, és erre kenjük a torta krémjét.

Oszd meg ismerőseiddel!

Vélemény, hozzászólás?