Házi fanta

Természetesen hiába a saját készítésű bodza vagy levendula szörp, amit amúgy nagyon szeretnek a gyerekeink, hozzánk is begyűrűztek a bolti üdítők, amiket én nem vagyok hajlandó itthonra megvenni, de máshol persze találkoznak vele és nyilván hajtja őket a kíváncsiság.

Elkészítettem a fanta házi verzióját. Persze nem tudtam teljesen ugyanazt a világot előállítani, hiszen ebben nincsen semmi mesterséges, de cserébe valójában gyümölcsből készült, és arányaiban sokkal kevesebb cukrot használtam hozzá, a siker pedig nem maradt el, mindenki szívesen itta a házi fantát.

Hozzávalók:

  • 9 narancs
  • 2 citrom
  • 1 liter víz
  • 30 dkg barna nádcukor
  • 1 csokor menta
  • 1 csokor citromfű

Elkészítési idő:

30 perc + 2 nap állás

Elkészítés:

A vízből és a cukorból szirupot főzünk: forrástól számított 10 percig forrni hagyjuk, majd langyosra visszahűtjük. Beletesszük a citromfű és menta leveleket, majd megvárjuk míg teljesen kihűl, vagy esetleg hagyjuk így egy éjszakát.

A narancsok és a citromok levét kifacsarjuk, az átszűrt cukorsziruphoz adjuk és már kész is a “fanta sűrítményünk”, amit szénsavas vagy mentes vízzel hígítva fogyaszthatunk. 

Hígítási arány: 1:8

Oszd meg ismerőseiddel!

Vélemény, hozzászólás?