Hamburger, ahogy mi csináljuk

Már nagyon régóta szeretném megosztani a mi hamburger verziónkat. A házi hamburgerbuci Limara receptje alapján készül, ami remekül fagyasztható, így én mindig nagyobb adagot készítek, és innen a hétvége óta kettéválik a verziók tárháza:
  • amennyiben klasszikus húspogácsát készítünk, úgy egy isteni majonézes, enyhén csípős, uborkás szószt készítek hozzá, és grillezett camambert sajtot is teszünk bele egy pici áfonyalekvárral
  • az újabb verziót a Szotyi Művek oldalán talált lassan sült sertéshússal töltjük, amihez házi barbecue szószt és kéksajt mártást készítettem. A barbecue szósz receptjét megtaláljátok nála, a husit magunk ízlésére formáltam kicsit, így ezt lejjebb mutatom.
Már alig várom, hogy a húsok az új kerti grillünkben készülhessenek el, egy nagyobb vendégség alkalmával.
Hozzávalók a bucihoz:
2 dl langyos tej
2 ek. cukor
2 dkg élesztő
60 dkg liszt
1 tk. só
1 tojás
50 ml olaj
100 ml joghurt
1 tojás és szezámmag vagy egész mák a tetejére
Elkészítési idő: 2,5 óra
Sütési hőfok: 170°
A tejbe beleszórok 1 tk. cukrot, belemorzsolom az élesztőt, összekeverem, de nem kell felfuttatni. Átszitálom a lisztet, hozzáadom a sót és a maradék cukrot, a közepébe mélyedést készítek, és ide jöhet a tojás, az élesztős tej, az olaj és a joghurt, majd alaposan kidagasztom a tésztát. Lefedve (fóliával és konyharuhával egyaránt) 45 percig kelni hagyom. 9 egyforma darabra tépkedem a tésztát, majd egyenként gömbölyítem őket és lefedve további 15 percig pihenni hagyom. Ezután újra gömbölyítem őket, sütőpapírral bélelt tepsire fektetem, megkenem felvert tojással és 30 perc alatt duplájára kelesztem. Előmelegítem a sütőt és a kelesztési idő végén újra megkenem a zsemléket tojással, megszórom igény szerint magokkal, majd 20 perc alatt szép barnára sütöm, és rácsra szedve hagyom kihűlni.

Classic hamburger összetevői:
hamburgerbuci
húspogácsa
szeletelt sajt
hamburger szósz
pirított baconszalonna
saláta, paradicsom
1 kis kör grill camambert
1 ek. áfonyalekvár
80 dkg sertés-marha darált húsból nekem 5 húspogácsa szokott kijönni, amihez csak sót és borsot használok fűszerként, és először kérget csinálok a pogácsára, majd ezután beteszem még 5-10 percre a sütőbe attól függően ki mennyire átsütve szereti, az utolsó pár percre a szeletelt sajtot is rátehetjük, hogy ráolvadjon, valamint ilyenkor teszem be a sütőbe a grill camambert sajtot is, ami ennyi idő alatt szuper állagúra sül. A bacont serpenyőben szoktuk lepirítani.
Széll Tamás féle hamburger szósz hozzávalói:
10 ek. majonéz
1 ek. mustár
1 kk. erős paprika krém
1 csokor friss petrezselyem aprítva
1 csemegeuborka felkockázva
1 gerezd reszelt fokhagyma
Mindent csak egyszerűen összekevertem.
Pulled pork burger összetevői:
hamburgerbuci
pulled pork
reszelt sajt
BBQ szósz
kéksajt mártás

saláta

1 kg húsból készítettem a pulled porkot, amihez lehártyáztam a sertéscombot, besóztam, majd nagyjából 1 dl BBQ szósszal bekentem. Ezután belehelyeztem a vaslábosomba, amiben 5 órán keresztül sütöttem 120°-on, így villával szét lehetett szedni, egy-két darab nekem azért maradt, amihez kés is kellett, de nem sok, és mi ezután az egész kisült szaftot felhasználtuk, mert Férjem igazán szaftosan szerette volna, valamint további 2 ek. BBQ szószt is hozzákanalaztam. Grill fokozaton, 200°-on így még további 15 percig pirítottam, de közben 5 percenként átkevertem kicsit.

Kéksajt mártás hozzávalói:
10 dkg kéksajt
3 ek. tejföl
2 ek. majonéz
1 marék aprított friss zöldfűszer (esetemben snidling és petrezselyem)
bors
2 kk. cayenne bors
Villával összetörtem a sajtot, majd kanálra váltottam és a többi hozzávalóval együtt elkeverem.

További receptek:

Padlizsánkrém

Itt az ősz, és a kamra polcokon van még szabad hely a szilvalekvárnak, egy kevés körtebefőttön is gondolkodom, de ami biztos, hogy zakuszkát idén sokkal

Tonhalkrém és fokhagymás juhtúró

Már többször bebizonyosodott, hogy egy jó házi készítésű pékáru valamilyen „kencével” szuper és gyors vacsora, amit aztán általában egyik vendégünk se tud abbahagyni. A múlt