Curry-s karfiolkrémleves pácolt feta sajttal

Most már valóban eljött az igazi hideg ősz, amikor már jöhetnek a melengetőbb ételek, amik nálam a finom sütemények, piték mellett a leveseket jelentik. Egy finom, meleg tál leves az egész testemet átmelengeti. Bevallom őszintén nyáron nálunk nem mindig kerül leves az asztalra még hétvégén sem feltétlenül, de amint eljön a hűvösebb időszak, a gyerekek is előszeretettel kérik őket, természetesen mint mindig a golyós levesek a favoritok.

Karfiolt fagyasztva is kaptok szinte már minden üzletben, így nem feltétlenül csak frissből lehet elkészíteni ezt a levest, curryvel fűszerezve pedig, kellően pikáns, de a gyerekek számára is fogyasztható krémlevest kapunk, melyet a pár nappal előre bepácolt fetasajt tesz kerekké. A receptet megtaláljátok a szeptemberi Kifőztük magazinban is.

Hozzávalók:

a leveshez:

  • 80 dkg karfiol
  • 1 l alaplé (vagy víz)
  • frissen őrölt tarkabors
  • 1 evőkanál curry
  • 1,5 dl főzőtejszín
  • 1 kávéskanál cayenne bors

a feta sajthoz:

  • 10 dkg feta sajt
  • 5 evőkanál olívaolaj
  • kis csokor bazsalikom
  • frissen őrölt tarkabors

pirított tökmag és édes chilipehely a tálaláshoz

Elkészítési idő:

1 óra plusz fagyasztás

Elkészítés:

A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük, majd alaposan megmossuk és egy lábosba tesszük az alaplével együtt. Fűszerezzük sóval, őrölt színes borssal, valamint a curryvel és a cayenne borssal. Forrástól számított 15-20 percig főzzük, amíg a karfiol teljesen megpuhul, botmixerrel pürésítjük, majd hozzáadjuk a tejszínt és összemelegítjük,

A pácolt fetához felkockázzuk a sajtot majd egy csatos üvegbe szórjuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a felcsíkozott bazsalikomot, majd felöntjük olívaolajjal. Ezt 1-2 nappal előbb is elkészíthetjük és akkor még jobban össze tudnak érni az ízek.

A meleg levest a pácolt feta sajttal, pirított tökmaggal és édes chilipehellyel tálaljuk.

Oszd meg ismerőseiddel!

Vélemény, hozzászólás?