Zakuszka

Nagyon hálás vagyok a Jó Istennek, hogy olyan igazi konyhatündérektől tanulhattam meg a sütés-főzés tudományát, mint a Nagymamáim és az Anyukám. Mindegyiküktől mást tanulhattam, Nagyikám az igazi magyaros vonalban segített eligazodni, és a minden alapanyag, maradék felhasználásában ő igazán szuper, Anyukámmal a különlegesebb ízvilágokba is elkalandoztunk, Nagymamám pedig az erdélyi vonalat tanította meg nekem. Neki köszönhetem, hogy én vagyok immár a családi dobostorta tudója, amihez megörököltem tőle a speciális sütőlapokat, és valahányszor ezt készítem a kerek szülinapokra, mindig érzem a segítő jelenlétét.

A vinette, azaz a padlizsánkrém és a zakuszka receptem is Tőle származik, azaz csak származna, ha megtalálnánk a mindentudó szakácskönyvét, de mivel az nincs meg, így csak gyerekkori emlékeimre támaszkodhattam. Fantasztikus élmény volt, hogy múlt héten a kis faládámmal hátra sétáltam a kertbe, leszedtem a paradicsomokat, amiből házi paradicsomlevet főztem, kiszedtem a hagymákat és elpakoltam őket a garázsba télire, és leszedtem a padlizsánokat, amiket egy utolsó grillbegyújtás alkalmával meg is sütöttünk. Az pedig, hogy a zakuszka négyféle szükséges zöldségéből hármat saját magunk termeltünk meg, igazán fantasztikus élmény. Mikor elkészültem a krémmel és megkóstoltam, egyből feljöttek azok az ízek gyerekkoromból, amit Nagymamámnál és később Anyukámnál ettem, így igazán büszke voltam rá, hogy sikerült, de tudom, hogy ők is itt voltak Velem és segítettek.

Hozzávalók:

  • 50 dkg (3-4 db) padlizsán
  • 50 dkg (2 db) kaliforniai paprika vagy gogosár
  • 20 dkg (2 fej) vöröshagyma
  • 3 dl passzírozott paradicsom
  • 2 dl olaj
  • 2 teáskanál só
  • 1 teáskanál fehérbors
  • 2 babérlevél
  • csipetnyi nátrium-benzoát

Elkészítési idő:

2 óra sütéssel együtt

Elkészítés:

A padlizsánokat és a kaliforniai paprikákat grillen néha megforgatva megsütöm, amíg mindegyik összeesik, a paprika héja megfeketedik. Amennyiben erre nincs lehetőségünk, akkor sütőben is meg lehet sütni a zöldségeket 200 fokon 1 óra alatt, közben néhányszor megforgatva. A paprikát még melegen fóliával lefedett edénybe teszem, és így pár perc múlva a héját könnyedén lehúzhatom, a padlizsánt még melegen egy fa lapáttal kikaparom a héjából és mindegyiket összeaprítom. Fontos, hogy fém eszközzel ne nyúljunk hozzá, csak fával, vagy műanyaggal, mert a padlizsánnak nem tesz jót.

Kevés olajon megdinsztelem a finomra aprított hagymákat, majd amikor már összeesett, hozzáadom a paprikákat és a padlizsánokat. Felöntöm a paradicsommal, a maradék olajjal, fűszerezzük sóval, borssal és a babérlevelekkel együtt 10-15 percig forralom, amíg picit besűrűsödik, és feljön az olaj a zakuszka tetejére.

Hozzáadom a nátrium-benzotát és alaposan elkeverem benne. Csírátlanított üvegekbe töltöm, a tetejére kanalazom a serpenyőben maradt olajat, hogy ez megvédje a penészedéstől, majd száraz dunsztban kihűtöm őket.

Oszd meg ismerőseiddel!

Vélemény, hozzászólás?