Fügés-őszibarackos pite áfonyával

Nálam a piteszezon ősszel érkezik el igazán, nyáron a könnyedebb túrós vagy joghurtos tortákat kedveljük, de ilyenkor ősszel egy-egy forró csésze teával szívesen fogyasztunk ilyen jellegű süteményeket. Természetesen előkerül a klasszikus Nagymama féle almás pite is, de mint sokmindenben, itt is szeretek kísérletezni, most pedig valami újdonság szolgáltatta ehhez az ihletet.

Örömmel mondhatom el, hogy egy újabb együttműködés vette kezdetét nem mással, mint a WOWBox csapatával. A WOWBox egy hazai őstermelők termékeiből összeállított meglepetésdoboz, melyben minőségi élelmiszereket találhattok, bőven a piaci ár alatt. Havonta 8-10 terméket rejtenek el ezekben a dobozokban, melyek főleg teljes kiszerelésű termékek és néhány minta is található köztük.

Minden doboz csak limitált darabszámban készül el, így érdemes időben lecsapni rá, de aki nem akar teljesen meglepetést, az az adott hónap előrendelési időszaka után nyitott szemmel járva a különböző közösségi felületeken megtalálja a elszórt apró információ morzsákat, én pedig rendszeres mutatok majd recepteket a termékek felhasználásával.

Ez az őszi gyümölcsös pite a Legjava – pezsgős őszibaracklekvárját rejti, amit az oldalon külön is megrendelhettek. A napérlelte, zamatos bordányi őszibarack és a száraz pezsgő pompás találkozása ez, igazán különleges.

Hozzávalók:

a pitetésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg margarin vagy vaj
  • 4 dkg cukor
  • 4 dkg víz
  • 1 tojás
  • csipetnyi só

a töltelékhez:

  • 1 üveg Legjava-pezsgős őszibaracklekvár (20 dkg)
  • 3-4 friss füge
  • maréknyi áfonya

1 tojás a kenéshez

 

Elkészítési idő:

1 óra + 30 perc pihentetés a hűtőben

Sütési hőfok:

180 °

Elkészítés:

A pitetészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrom, majd egy gombócot formálva fóliába csomagolom és 30 percre a hűtőbe teszem.

A gyümölcsöket megmosom, a fügéket vékonyan felszeletelem. Lisztezett felületen a tésztát vékonyra nyújtom, majd kibélelem vele a 32 cm átmérőjű piteformát, villával megszurkálom és 10 percig vakon sütöm (belehelyezek egy sütőpapírt és babbal vagy lencsével lesúlyozom). Megkenem a baracklekvárral, körben elhelyezem rajta a fügeszeleteket, eloszlatom az áfonyát, majd a maradék tésztával berácsozom és ízlés szerint kidíszítem. Tojással megkenem a tésztás részeket, majd 25 perc alatt készre sütöm.

Oszd meg ismerőseiddel!

Vélemény, hozzászólás?