Baconbe tekert szűzérme tejszínes gombamártással

Az idei ünnepi főételek első szereplője ez a könnyedén elkészíthető baconbe tekert sertésszűzérme, amit krokettel és egy finoman krémes, tejszínes gombamártással tálalunk.  A gombákat bárhogyan varriálhatjuk, éppen amihez kedvünk van, én itt shimeji és fehér csiperkét használtam, de barna csiperkével vagy shiitake gombával is remekül működik.
 
Amíg a szűzérme elkészül a sütőben, megfőzzük a gombamártást és a krokett is megsülhet a sütőben, így egy óra alatt az asztalon lehet az ebéd vagy vacsora, sőt arra is tökéletes, hogyha szenteste nem akarunk sokat robotolni, akkor a gombamártást előre elkészítjük, elegendő csak melegíteni, a szűzérmét is betekerjük a baconbe, és amikor az ajándékbontás zajlik csak bekapcsoljuk a sütőt, ahol a hús és a krokett egymás mellett 25 perc alatt el is készül.

Hozzávalók:

a húshoz:

  • 70 dkg sertésszűzérme
  • kevés olaj
  • 20 dkg szeletelt bacon
  • 1,5 dl száraz fehérbor

krokett a tálaláshoz

a gombamártáshoz:

  • 15 dkg shimeji gomba
  • 25 dkg fehér csiperke gomba
  • kevés olaj
  • 5 dkg vaj
  • 1 gerezd áttört fokhagyma
  • 1 kávéskanál só
  • 2 kávéskanál kakukkfű
  • 1 dl száraz fehér bor
  • 3 dl tejszín

Elkészítési idő:

1 óra

Sütési hőfok:

210 °

Elkészítés:

A szűzérmét lehártyázzuk és pár perc alatt kevés olajon kérget sütünk neki, majd körbetekerjük a szeletelt baconnel, visszahelyezzük a serpenyőbe, felöntjük borral és betesszük az előmelegített, légkeveréses sütőbe, ahol 210 fokon 25 perc alatt készre sütünk.

A gombákat megtisztítjuk, majd zsírjára sütjük és félre tesszük őket. A vajat felhevítjük, megfuttatjuk rajta a fokhagymát, visszahelyezzük bele a gombákat, sózzuk, megszórjuk kakukkfűvel és felöntjük a fehérborral, amit elforralunk. Felöntjük a tejszínnel és egyet forralunk rajta, majd lezárjuk.

A szűzérmét ujjnyi vastag szeletekre vágjuk és a gombamártással valamint krokettel tálaljuk.

Oszd meg ismerőseiddel!

Vélemény, hozzászólás?