Karalábéfőzelék, ahogyan még nem etted

Mióta így készítem a főzelékeket, ahogy már a zöldborsónál is mutattam nektek, sokkal gyakrabban fordulnak meg a konyhámban, konkrétan hetente legalább egy biztosan készül, amit mi két napig tuti, hogy eszünk, s ennek köszönhetően olyan zöldségekből is készülnek főzelékek, amiket korábban biztosan hanyagoltam volna.

A karalábé egy elég megosztó zöldség, legalábbis én ezt tapasztaltam, főzelék formájában pedig végképp, vizsont én olyan szépeket kaptam a héten, hogy gondoltam, megpróbálom ezt is eladni a családnak, és sikerült.

Én egy olyan turmixgépet használok, ami meg is főzi az ételt, és utána turmixolja, így a krémlevesek és a főzelékek még sokkal egyszerűbbé váltak, de ha nincs ilyenetek, hagyományosan lábosban is elkészíthető, utána pedig turmixban vagy botmixerrel tudjátok pürésíteni.

Próbáljátok ki ezt a módszert, és higgyétek el, sokkal több zöldséget el tudtok majd így adni a családnak, ami pedig mindannyian tudjuk mennyire fontos egészségünk számára.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1/2 fej vöröshagyma
  • 3 zsenge karalábé (legalább egynek a levelét se dobd ki)
  • 1/2 citrom leve
  • 7 dkg kesudió
  • 3 dl víz
  • só, bors
  • 2 ek. sörélesztőpehely
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 1 kis csokor medvehagyma (elhagyható)

Elkészítési idő:

20 perc

Elkészítés:

A karalábét hasábokra vágjuk, egyharmadát félretesszük. A turmixgép kelyhébe tesszük a nagyobb adag karalábét és a kesudiót, belefacsarjuk a citrom levét, felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, jöhet bele a sörélesztőpehely, a petrezselyem és a szezonalitás miatt a medvehagyma, de ez elhagyható, csak kevésbé lesz zöld a főzelékünk. Bekapcsoljuk a főző programot és ez 15-20 perc alatt el is készül magában.

A hagymát és a maradék karalábét kevés olajon megdinszteljük, sózzuk, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, és puhára főzzük. Leszűrjük, ráöntjük a kész karalábékrémet, amit időközben a gép össze is turmixolt, és a karalábé leveleit is felcsíkozzuk, majd belekeverjük, hiszen ezt sokan nem tudják, de ez a része is ehető, és akkor miért dobnánk ki.

Tükörtojással és friss petrezselyemmel megszórva már tálalhatjuk is.

 

Tipp:

Amennyiben lábosban készítitek a főzeléket, akkor először a hagymát megdinszteljük, erre jön a karalábé, majd a kesudió, a sörélesztőpehely, só, bors, felöntjük vízzel és puhára pároljuk. A karalábé nagyjából egyharmadát a lábosban hagyjuk, a többi részét külön szedjük, jöhet hozzá a citrom leve, a medvehagyma és a petrezselyem és így krémesítjük, majd az egyben hagyott karalábéra öntjük és belekeverjük a csíkokra vágott karalábé zöldjét is.

Oszd meg ismerőseiddel!

Vélemény, hozzászólás?