Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.
Karalábéfőzelék, ahogyan még nem etted
Mióta így készítem a főzelékeket, ahogy már a zöldborsónál is mutattam nektek, sokkal gyakrabban fordulnak meg a konyhámban, konkrétan hetente legalább egy biztosan készül, amit mi két napig tuti, hogy eszünk, s ennek köszönhetően olyan zöldségekből is készülnek főzelékek, amiket korábban biztosan hanyagoltam volna.
A karalábé egy elég megosztó zöldség, legalábbis én ezt tapasztaltam, főzelék formájában pedig végképp, vizsont én olyan szépeket kaptam a héten, hogy gondoltam, megpróbálom ezt is eladni a családnak, és sikerült.
Én egy olyan turmixgépet használok, ami meg is főzi az ételt, és utána turmixolja, így a krémlevesek és a főzelékek még sokkal egyszerűbbé váltak, de ha nincs ilyenetek, hagyományosan lábosban is elkészíthető, utána pedig turmixban vagy botmixerrel tudjátok pürésíteni.
Próbáljátok ki ezt a módszert, és higgyétek el, sokkal több zöldséget el tudtok majd így adni a családnak, ami pedig mindannyian tudjuk mennyire fontos egészségünk számára.

Hozzávalók 4 személyre:
- 1/2 fej vöröshagyma
- 3 zsenge karalábé (legalább egynek a levelét se dobd ki)
- 1/2 citrom leve
- 7 dkg kesudió
- 3 dl víz
- só, bors
- 2 ek. sörélesztőpehely
- 1 kis csokor petrezselyem
- 1 kis csokor medvehagyma (elhagyható)
Elkészítési idő:
20 perc

Elkészítés:
A karalábét hasábokra vágjuk, egyharmadát félretesszük. A turmixgép kelyhébe tesszük a nagyobb adag karalábét és a kesudiót, belefacsarjuk a citrom levét, felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, jöhet bele a sörélesztőpehely, a petrezselyem és a szezonalitás miatt a medvehagyma, de ez elhagyható, csak kevésbé lesz zöld a főzelékünk. Bekapcsoljuk a főző programot és ez 15-20 perc alatt el is készül magában.
A hagymát és a maradék karalábét kevés olajon megdinszteljük, sózzuk, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, és puhára főzzük. Leszűrjük, ráöntjük a kész karalábékrémet, amit időközben a gép össze is turmixolt, és a karalábé leveleit is felcsíkozzuk, majd belekeverjük, hiszen ezt sokan nem tudják, de ez a része is ehető, és akkor miért dobnánk ki.
Tükörtojással és friss petrezselyemmel megszórva már tálalhatjuk is.
Tipp:
Amennyiben lábosban készítitek a főzeléket, akkor először a hagymát megdinszteljük, erre jön a karalábé, majd a kesudió, a sörélesztőpehely, só, bors, felöntjük vízzel és puhára pároljuk. A karalábé nagyjából egyharmadát a lábosban hagyjuk, a többi részét külön szedjük, jöhet hozzá a citrom leve, a medvehagyma és a petrezselyem és így krémesítjük, majd az egyben hagyott karalábéra öntjük és belekeverjük a csíkokra vágott karalábé zöldjét is.

- Zso
- április 13, 2024
- 2:01 du.
- No Comments
Több recept:
-
Medvehagymás pogácsamájus 2, 2020/
-
Croque Madamemárcius 6, 2021/
-
Cukkini brownieoktóber 30, 2023/
-
Corn flakes bundás csirkemelljúnius 2, 2021/