Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.
Spekulatius krémes babka
A hideg idő mindig a kelt tésztás süteményeket, pékárukat hozza meg nálunk, és nagy kedvenc lett a babka, aminek különféle verzióival már találkozhattatok az oldalamon.
Volt itt az oldalamon csokoládés és medvehagymás, de készítettem már fahéjas verziót is, és mini pisztáciás babkát is.
A Lidlben kapható spekulatius krémmel karácsony előtt igencsak betáraztam és ez lett a család legújabb kedvence, ha szerencsétek van, még találhattok a boltokban.

Hozzávalók 2 babkához:
a tésztához:
- 1 dl langyos tej
- 2,5 dkg élesztő
- csipetnyi cukor
- csipetnyi liszt
- 60 dkg liszt+a nyújtáshoz
- 1 teáskanál só
- 10 dkg cukor
- 2 dl habtejszín
- 5 dkg vaj
- 2 tojás
a töltelékhez:
- 1 üveg spekulatius krém
a sütéshez:
- 1 tojás
Elkészítési idő:
2,5 óra
Sütési hőfok:

Elkészítés:
A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, szórunk bele egy csipet cukrot és lisztet, majd lefedve hagyjuk felfutni. Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, a cukrot, majd a nedves hozzávalókat: a tejszínt, a vajat, a tojásokat és az időközben felfutott élesztőt. Alaposan kidagasztjuk a tésztát, majd mikor már szép gombóccá összeállt, fóliával és konyharuhával lefedve kelni hagyjuk 40-45 percig.
A megkelt tésztát lisztezett munkalapra borítjuk, kettészedjük, és egyenként 3-4 mm vastag téglalappá nyújtjuk őket, majd megkenjük a krémmel és a hosszú oldaluknál fogva feltekerjük. Egy éles késsel hosszában elvágjuk, a két-két féltekercset az oldalukra fordítjuk, majd keresztben egymásra fektetjük és óvatosan összetekerjük, ügyelve arra, hogy a vágott felük felfele nézzen.
Sütőpapírral bélelt püspökkenyérformákba fektetjük a babkákat és további 30 percig kelni hagyjuk. Megkenjük az enyhén felvert tojással, majd 180 fokos, légkeveréses sütőben 30 percig sütjük.

- Zso
- február 6, 2023
- 5:50 du.
- No Comments
Több recept:
-
Cukkinilepény paradicsommal és fetávalaugusztus 7, 2022/
-
Bejgli, ahogy Nagyikámtól tanultam, és egy új ízdecember 20, 2020/
-
Fokhagymás sajtkrémmel töltött portobellomárcius 22, 2022/
-
Sült kacsamell snidlinges burgonyaszuflévalnovember 11, 2021/