Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.
Vöröslencse-csicseriborsó curry
A böjtben újra terítékre kerülnek a húsmentes ételek, azonban nálunk ez nem annyira szokatlan az év többi részében sem, mert minden héten van húsmentes napunk, de ilyenkor minden péntek fixen az. Azért az, hogy olyankor se reggel, se délben se este ne együnk húst, az időnként fejtörést okoz, de igyekszem ezt már a gyerekeknek is megtanítani.
Ez az ebéd is hamvazószerdán készült nálunk, de a maradék pénteken is jó szolgálatot tett. Már rég szerettem volna vöröslencse curryt készíteni, de valamilyen más zöldséggel kombinálva, így esett a választásom a csicseriborsóra. Még csak a fűszereknél tartottam, de már akkor szuper illat terjengett az egész házban, hát még milyen finom lett a végeredmény. Teljesen növényi alapú fogás, hiszen kókusztejjel készítettem, a vöröslencse és a csicseriborsó pedig az élen jár a növényi alapú fehérjék között, ami szintén nem elhanyagolható szempont.

Hozzávalók 4 adaghoz:
- fél fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 tk. darált sós paprika (fűszerpaprika is jó, akkor több só kell a raguba)
- 2 tk. curry
- 1 tk. kurkuma
- 1 tk. őrölt kömény
- 1/2 tk. őrölt gyömbér (friss is jó)
- 1/2 tk. cayenne bors
- 12 dkg vöröslencse
- 1 konzerv darabolt paradicsom
- 2 dl víz
- 1 konzerv csicseriborsó (24 dkg)
- 1 sárga kaliforniai paprika
- 2 dl sűrű kókusztej (konzerv)
- só, bors
a tálaláshoz:
- rizs
- friss petrezselyem
- citrom vagy lime leve
Elkészítési idő:
30 perc

Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk, majd kevés olajon megdinszteljük. Félrehúzzuk és jöhet rá az összes fűszer (darált sós paprika, curry, kurkuma, őrölt kömény, őrölt gyömbér, cayenne bors), majd picit ezeket is megpirítjuk. Hozzáadjuk az átöblített vöröslencsét, felöntjük a darabolt paradicsommal és 2 dl vízzel, majd fedő alatt 20 percig főzzük.
Hozzáadjuk az átöblített konzerv csicseriborsót, a vékonyan felcsíkozott kaliforniai paprikát és a kókusztejet, igény szerint még fűszerezzük sóval, borssal, majd az előzőleg kifőtt rizzsel és friss petrezselyemmel tálaljuk, valamint megcsepegtetjük lime vagy citrom levével is.

- Zso
- március 7, 2025
- 1:20 du.
- No Comments
Több recept:
-
Cukkinis paradicsomos tésztaszósz egy újfajta tésztávaloktóber 19, 2021/
-
Gyros házi lepénykenyérreljúnius 13, 2024/
-
Juhtúrós puliszkajúnius 12, 2020/
-
Sóskafőzelék bundás zsemlévelmájus 25, 2021/