Házi granola

A reggeli a napunk egyik legfontosabb étkezése, amit sosem szabad elhagyni, de jó dolog, ha változatosan tudunk erre is ételeket kitalálni. A gyerekek nálunk előszeretettel fogyasztják a gabonapelyheket, aminek én nem nagyon vagyok a híve, így korlátozva van. Idén év végi ajándéknak a Tanító és Óvó nénik is házi granolát kaptak tőlük, amit ők hárman egyedül készítettek el, szuper kis délutáni program volt. Az ajándékozottak között is nagy sikere volt, és a gyerekek is lelkesebben fogyasztják ezt a verziót is opcionális reggeliként.

Ilyenkor vagy simán tejjel eszik, vagy joghurttal, házi lekvárral kombinálva, de legutóbb egy granolás muffin receptbe is ezt tettem bele, és igazán különleges lett tőle.

Hozzávalók:

  • 10 datolya
  • 1 dl forró víz
  • 50 dkg zabpehely
  • 15 dkg dióféle (kesudió, dió, mogyoró, mandula…)
  • 1 kk. só
  • 8 dkg kókuszzsír megolvasztva
  • 8 dkg kókuszreszelék
  • 2 tk. vanília aroma
  • 15 dkg aszalt gyümölcs (mazsola, aszalt barack, arany mazsola, vörösáfonya)

Elkészítési idő:

15 perc + 30 perc sütés

Elkészítés:

A datolyákat forró vízbe áztatjuk legalább 30 percre, majd botmixerrel pürésítjük a vízzel együtt, ebből kapjuk meg a granola édesítésére szánt datolya szirupot.

Egy tálban elkeverjük egymással a zabpelyhet, ami lehet fele-fele arányban apró és nagyobb szemű, de lehet csak egyik vagy másik fajtából is készíteni, a kissé felaprított dióféléket, a sót és a kókuszreszeléket. Ezután jönnek bele a nedves összetevők: a datolyaszirup, az olvasztott kókuszzsír és a vanília aroma. Alaposan összekeverjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe szórjuk és 160 fokon 30 percig sütjük légkeveréses sütőben. 10 percenként érdemes kicsit átkeverni, hogy minden része egyenletesen tudjon pirulni.

Amikor langyosra hűlt, jöhetnek hozzá az aprított aszalványok, végül légmentesen záródó dobozokban/üvegekben tároljuk.

Oszd meg ismerőseiddel!

Vélemény, hozzászólás?