Epres túrórudi torta

Annyiszor megfogadtam már, hogy a jól sikerült tortákat újra sütöm, de a gyerekek szülinapján valahogy folyton újat akarok alkotni, mindig meglepetést szerezve. Ez persze rengeteg izgalommal is jár, hogy hogyan fog sikerülni, de lekopogom, eddig még mindig sikerrel jártam.

Kisfiunk születésnapjára tudtam, hogy idén valamilyen túrós tortát szeretnék készíteni, de azt még a szülinapi előtti nap reggelén se tudtam, hogy pontosan milyet. Aztán délután bevillant, hogy az uzsonnák közül az egyik kedvence az epres túrórudi, így mi lenne, ha ezt az ízvilágot próbálnám meg létrehozni és megvalósítani.

A család szerint sikerült, mondjátok meg Ti, hogy sikerült e?

Hozzávalók:

a piskótához:

  • 6 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 12 dkg liszt
  • 2 evőkanál víz
  • 2 evőkanál holland kakaó

a túrókrémhez:

  • 50 dkg krémes túró
  • 4 evőkanál porcukor
  • 2 dl habtejszín
  • 2 csomag expressz zselatin fix

a rétegezéshez:

  • 6 evőkanál eperlekvár

a díszítéshez:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 3 evőkanál olaj
  • eper
  • 5 túrórudi

Elkészítési idő:

1,5 óra

Sütési hőfok:

150 °

Elkészítés:

A piskótához a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a vizet és a kakaóval elkevert lisztet. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és óvatosan a masszához forgatjuk. Egy 24 cm átmérőjű tortaformát alul sütőpapírral kibélelünk, majd beleöntjük a piskótatésztát és előmelegített sütőben, alsó-felső sütéssel 150 fokon 50 perc alatt megsütjük. Tűpróbával érdemes ellenőrizni. Amikor megsült a tészta, résnyire nyitjuk a sütő ajtaját és 10 percig még bent hagyjuk, majd kivéve fejre állítjuk, kivesszük a formából és rácson hagyjuk kihűlni.

A krémes túrót elektromos habverő segítségével homogénre keverjük a porcukorral és a tejszínnel, majd további folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a zselatin fixet.

Összeállítjuk a tortát: a piskótát félbe vágjuk, az alsó részt visszahelyezzük a tortaformába, megkenjük 3 evőkanál eperlekvárral, majd jöhet a túrókrém, újabb 3 evőkanál eperlekvár és a másik fél piskóta, majd legalább 3 órát, de inkább egy éjszakát hűtőben állni hagyjuk.

A csokoládét gőz fölött megolvasztjuk az olajjal, majd a formából kivett tortának először a peremét, végül a tetejét megcsurgatjuk vele. Eperrel és feldarabolt túró rudival díszítjük.

Oszd meg ismerőseiddel!

Vélemény, hozzászólás?