Gombapaprikás nokedlivel

Eddig, ha gombát ettünk itthon az általában a legtöbb boltban megvásárolható csiperke gomba volt, és nem vittük túlzásba ennek variálását. Gyerekkoromban Nagypapám és Nagyikám a vérteskozmai erdőkben gyakran gombászott, értettek is hozzá, melyik gomba milyen, milyen étel belőle a legfinomabb, és az én személyes kedvencem a rántott őzláb gomba volt tartármártással.

Mióta lehetőségem nyílt a Chefgomba mesés gombáival dolgozni, azóta az eddig nem éppen gombakedvelő családom is egyre többféle ételt megeszik vele. A krémleves bárhogy eladható nekik, pizzán is volt már gomba, rántva, töltve, pástétomként, melegszendvicsen, és most épp gombapaprikásként, mégpedig nem is akármilyen gombából készítve, mert ehhez laskagombát használtam. Nem mondom, hogy a fiúk nem szeretik jobban a klasszikus sertéspörköltet, de már a gombás ételek iránt sincsen finnyáskodás.

Hozzávalók:

a gombapaprikáshoz:

  • 40 dkg laskagomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • kevés olaj
  • 1/4 piros kaliforniai paprika
  • 4 szem koktélparadicsom
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 4 dl víz
  • 1 kávéskanál majoránna
  • só, bors
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 teáskanál étkezési keményítő

a nokedlihez:

  • 2 tojás
  • 40 dkg liszt
  • 2 dl tej

Elkészítési idő:

30-45 perc

Elkészítés:

Kevés olajon lepirítjuk a szeletelt gombát, majd kiszedjük egy tányérba. A hagymát finomra aprítjuk, majd ugyanabban a serpenyőben kevés olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk az apró kockákra vágott kaliforniai paprikát és a negyedelt koktélparadicsomokat, majd ezeket is lepirítjuk. Félrehúzzuk, megszórjuk a fűszerpaprikával, majd felöntjük a vízzel, fűszerezzük majoránnával, sóval és borssal ízlés szerint és összeforraljuk.

Elkészítjük a nokedlit, amihez a tojásokat enyhén felverjük, sózzuk, majd hozzá adagoljuk a lisztet és a tejet és egynemű tésztává keverjük. Nokedli szaggató segítségével forrásban lévő, sós vízbe szaggatjuk őket, majd amint feljöttek a víz tetejére leszűrjük és tálalásig félre tesszük.

Elkeverjük a tejfölt a keményítővel és hőkiegyenlítés után behabarjuk vele a paprikás mártást. Visszahelyezzük bele a gombát, egyet forralunk rajta és az időközben elkészült nokedlivel, tejföllel, valamint aprított petrezselyemmel tálaljuk.

Oszd meg ismerőseiddel!

Vélemény, hozzászólás?

Több recept: