Farsangi szalagos fánk Nagymamám receptje alapján

Családunkban Nagymamám vezette be azt a hagyományt, hogy húshagyó kedden fánkot sütünk, ez a húsvéti böjt előtti utolsó nagy nassolás. Éveken keresztül Vele vagy Édesanyámmal együtt készítettem el ezt az édességet, de jó pár éve ezt a hagyományt már én vettem át, és remélem egyszer majd én is továbbadhatom.

 

Idén ez a fánksütés már a negyedik, így nem érheti szó a ház elejét nálunk, ennyiszer egy farsangi szezonban még sose sütöttem, és a csöröge fánk sütésben a gyerekek is segédkezhettek, így még nagyobb volt számukra az öröm, és persze nekem is. Bízom benne, hogy jó pár év múlva nekik is megtaníthatom a szalagos fánkot, ahogy nekem tanította Nagymamám és Anyukám, és ez is közös családi program lesz.

 

A recept megjelent a februári Kifőztük magazinban.

 

 

Hozzávalók 35-40 darabhoz:

60 dkg liszt

2,5 dkg élesztő

1+3 dl tej

3 tojássárgája

5 dkg cukor

6 dkg vaj

1 vaníliás cukor

csipetnyi só 

 

Elkészítési idő: 3,5 óra 

 

 

Meglangyosítom a tejet, majd feloldom benne az élesztőt, felfuttatom és a korábban átszitált liszthez adom. A fennmaradó 3 dl tejet elkeverem a tojássárgákkal, a vajjal, a sóval, a cukorral és a vaníliás cukorral, majd összemelegítem őket (de véletlenül sem forralom) és a liszthez adom. Alaposan kidagasztom a tésztát, majd lefedve, meleg helyen 1-1,5 órát kelni hagyom, de vigyázzatok, mert nekem már többször kimászott a tálból.

Lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtom, majd kiszaggatom egy nagyjából 6 cm átmérőjű kiszúróval (ez lehet akár egy pohár is), majd konyharuhával letakarva további 1 órán át kelni hagyom.

Egy serpenyőben vagy lábosban felhevítem az olajat és beleteszek egyszerre annyi fánkot, amennyi kényelmesen elfér benne úgy, hogy a fánkoknak az az oldaluk legyen lefele az olajban, ami a pulton felül volt (azaz nem lisztes). Egy fedővel lefedem az edényt, majd néhány perc múlva leemelem, megfordítom a fánkokat, és így sütöm tovább nagyjából 1 percig. Papírtörlővel bélelt tálcára szedem őket, majd porcukorral és lekvárral tálalom.

 

 

További receptek:

Parmezános kakukkfüves kifli

Nagyon belejött a család is abba, hogy vacsorára, hétvégén reggelire Anyuci által sütött pékárut eszünk, ami amiatt biztos jobb, hogy tudjuk mit eszünk, hiszen én

Medvehagymás babka

Minden évben sütök kalácsot Húsvétra és jó pár éve többet is, mert minden családtag rákapott a finom házi kalácsra. Ebben az évben már nem lenne

Zeller saláta mindenféle finomsággal

Ez a saláta igazi csemege. Vannak, akik egyes összetevőit önmagukban nem szeretik de így együtt eddig minden vendégemet elvarázsolta, és alig tudták abbahagyni. A saláta