Sajtos stangli kovászosan

Ismeritek azt a fajta sajtos stanglit, aminek az illatát már a boltba belépéskor érzitek? Nos, ez az a stangli. Mikor elkezdtem itthon pékárut sütni, tudtam, hogy ehhez is meg kell találnom a tökéletes receptet, és jelentem, sikerült. Nem én kísérleteztem ki, de picit alakítottam rajta, így a sokadik sütés után, így már ezt a verziót osztom meg veletek.
Hozzávalók:
350 g liszt
140 g aktív kovász (előző este kiveszem a hűtőből a 20 g kovászt, hozzáadok 70 g lisztet és 50 g vizet)
150 g langyos tej
15 g cukor
70 g tejföl
2 ek. olaj
10 g só
30 g vaj
nagyjából 100 g sajt a tetejére
Első lépés előző este a kovász „aktívvá tétele”. Másnap reggel egy tálba átszitálom a lisztet, hozzáadom a kovászt, a meglangyosított tejben elkeverem a cukrot, ezt is a liszthez adom, majd jöhet a tejföl és elkezdem a dagasztást. Amikor már nagyjából összeállt a tészta, jöhet az olaj, és a puha vaj (ilyenkor nekem még egy pici, nagyjából 1 ek. lisztet hozzá kellett adnom) és ezzel tovább dagasztom, amíg szép gombóccá összeáll. Így hagyom pihenni 20 percet, majd hozzáadom a sót, és még egy rövid ideig dagasztom.
A sütőbe teszek egy forró vízzel teli tálat és ide teszem keleszteni 1 órát a tésztát. Enyhén lisztezett felületen nagyjából 40×40 cm-es négyzetre széthúzogatom, majd a bal harmadát behajtom középre, erre jöhet a jobb harmada, majd szorosan feltekerem, és visszateszem a tálba, azt pedig a gőzös sütőbe (ilyenkor újra meg szoktam melegíteni a vizet). 1 óra pihenő után az előző lépést megismétlem és újra mehet a sütőbe 1 órára.
Előformázom a stanglikat: 3 gombóccá tépem a tésztát, mindegyiket egyesével kihúzogatom egy nagyjából 20×30 cm-es téglalappá, hosszában félbehajtom és feltekerem, de ekkor már a pulton hagyom, és konyharuhával letakarva további 20 percig pihentetem.
Jöhet a nyújtófa, amivel kinyújtom a gombócokat egyesével nagyjából 20 cm széles és olyan hosszú téglalappá amekkora a tepsim, majd a hosszú oldalánál feltekerem és az illesztésnél összecsípem. Megfordítom, sütőpapírral bélelt tepsire fektetem őket 2-3 ujjnyi távolságra, és visszateszem a sütőbe, amibe ismét teszek egy forró vízzel teli edényt is, hogy képződhessen a gőz, és így kelesztem további 1,5-2 órán keresztül.
Ekkor kiveszem a tepsit, előmelegítem a sütőt 250°-ra, a stanglikat pedig megszórom sajttal. Amikor kész a sütő, lejjebb veszem a hőfokot 190°-ra és légkeveréssel 20 percig sütöm őket, majd rácsra szedve hűlni hagyom.

További receptek:

Gombafasírt snidlinges mártogatóssal

Ismét böjti időszakban vagyunk, és ha rákerestek az ilyen jelzővel ellátott receptekre az oldalamon, nagyon sokat találtok, de most hoztam egy újabb gomba alapú fogást,

Padlizsánkrém

Itt az ősz, és a kamra polcokon van még szabad hely a szilvalekvárnak, egy kevés körtebefőttön is gondolkodom, de ami biztos, hogy zakuszkát idén sokkal

Mézeskalács likőr

Ha egy utolsó pillanatos gasztroajándék receptet keresel felnőttek számára, akkor megtaláltad. Ez a mézeskalács likőr, igazán krémes, finoman fűszeres, a karácsonyi koccintások során is tökéletes