Sárgabarackos gombóc

Lassan véget ér a sárgabarack szezon, de ezt a gyümölcsöt is remekül el tudjuk menteni magunknak akár az őszi napokra is lekvár, vagy akár egy sárgabarackos gombóc formájában.

Ezt az ételt nem lehet kis tételben készíteni, de nem is érdemes, mert nincs vele nagy munka, mégis fagyasztva nagyon jó szolgálatot tud tenni, amikor csak gyorsan elő kell kapnunk valami ebédet a fagyasztóból. Én mindig nagy adagot készítek, és tálcán lefagyasztom őket, majd bezacskózom és így már csak forró vízben kell kifőzni, pirított zsemlemorzsában megforgatni és már tálalhatjuk is egy finom zöldséges leves után, mellyel így egy kerek ebédet alkot.

Próbáljátok ki, ősszel majd jön a szilvaszezon is, azzal is érdemes betárazni, az elkészítés ugyanez.

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 50 dkg főtt burgonya
  • 1 ek. búzadara
  • 1 ek. porcukor
  • 1 ek. sertészsír
  • 1 tojás
  • 15-20 dkg liszt 
  • 15-20 szem sárgabarack

a tálaláshoz:

  • zsemlemorzsa
  • vaj
  • 3 ek. porcukor
  • 2 kk. fahéj

Elkészítési idő:

1 óra

Elkészítés:

A burgonyákat felkockázzuk és sós vízben megfőzzük, majd áttörjük és teljesen hagyjuk kihűlni (ha esetleg ebédről maradt főtt krumplink, akkor azt is tökéletesen fel lehet használni ehhez a recepthez). A burgonyához hozzáadjuk a búzadarát, a porcukrot, a zsírt, a tojást, a sót és egy kevés lisztet, majd elkezdjük összegyúrni és a további lisztet folyamatosan adagoljuk hozzá. Kicsípünk belőle egy-egy darabot, a közepébe helyezünk egy fél sárgabarackot, amit előzőleg kimagoztunk, és gombócot formálunk belőle, Itt jöhet az a pont, hogy tálcára téve lefagyasztjuk őket, vagy gyöngyöző, sós vízben kifőzzük őket (miután feljöttek a víz felszínére, még 1-2 percig főzni kell). 

A zsemlemorzsát az olvasztott vajon aranyszínűre pirítjuk – ez viszont sajnos számomra egy olyan recept, hogy sose tudom mennyi zsemlemorzsa és vaj kell, ezt tényleg érzésre csinálom, azonban ha megmarad, dobozba téve a hűtőben eltartható a következő gombóc főzésig.

A kifőtt gombócokat megforgatjuk a pirított morzsában, majd fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.

Oszd meg ismerőseiddel!

Vélemény, hozzászólás?

Több recept: