Vargabéles

Rég mutattam már nektek édes főételt, de ezek azok, amik ilyenkor a böjtben gyakrabban előkerülnek nálunk. Egy mákos guba, túrógombóc, vagy rizskoch mellett szintén kedvenc a vargabéles. Olyan jó, hogy a krémes, túrós cérnametéltet körbevonja a ropogósra sült réteslap.

Annak tekintetében, hogy mi kerüljön a tetejére, a család ismét két táborra oszlik: csokoládészósz vagy valamilyen finom házi lekvár, ami közül én legjobban a meggylekvárt szeretem.

Hozzávalók 6 személyre:

a töltelékhez:

  • 20 dkg cérnametélt
  • 1 kg túró
  • 15 dkg cukor
  • 1 dl tejföl
  • 5 dkg vaj vagy margarin
  • 3 egész tojás
  • 1 teáskanál őrölt citromhéj
  • 2 teáskanál vanília aroma
  • 15 dkg mazsola

az összeállításhoz:

  • 1 csomag réteslap (8 lap)
  • 5 dkg vaj

a tálaláshoz:

  • házi csokiszósz
  • lekvár
  • porcukor

Elkészítési idő:

1 óra

Sütési hőfok:

170 °

Elkészítés:

Először a tölteléket készítjük el, amihez elsőként megfőzzük a cérnametéltet. A túrót kikeverjük a tojások sárgájával, a puha vajjal és a tejföllel, majd hozzáadjuk a cukor felét és a vanília aromát és az őrölt citromhéjat, végül jöhet bele a mazsola is és a kifőtt tészta.

A tojások fehérjét kemény habbá verjük a maradék cukorral és óvatosan ezt is a tésztás-túrós krémhez forgatjuk.

Egy hőálló edényt alaposan kivajazunk, majd jöhet bele 4 réteslap, de mindegyiket megkenjük közben olvasztott vajjal. Rásimítjuk a tölteléket, majd hasonlóan befedjük a maradék 3 réteslappal, szintén közben mindig vajazva a lapokat. A tetejét is megkenjük olvasztott vajjal, majd előmelegített, légkeveréses sütőben nagyjából 40-45 percig sütjük.

Porcukorral megszórva ízlés szerint csokoládészósszal vagy lekvárral tálaljuk.

Oszd meg ismerőseiddel!

Vélemény, hozzászólás?