Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.
Vargabéles
Rég mutattam már nektek édes főételt, de ezek azok, amik ilyenkor a böjtben gyakrabban előkerülnek nálunk. Egy mákos guba, túrógombóc, vagy rizskoch mellett szintén kedvenc a vargabéles. Olyan jó, hogy a krémes, túrós cérnametéltet körbevonja a ropogósra sült réteslap.
Annak tekintetében, hogy mi kerüljön a tetejére, a család ismét két táborra oszlik: csokoládészósz vagy valamilyen finom házi lekvár, ami közül én legjobban a meggylekvárt szeretem.

Hozzávalók 6 személyre:
a töltelékhez:
- 20 dkg cérnametélt
- 1 kg túró
- 15 dkg cukor
- 1 dl tejföl
- 5 dkg vaj vagy margarin
- 3 egész tojás
- 1 teáskanál őrölt citromhéj
- 2 teáskanál vanília aroma
- 15 dkg mazsola
az összeállításhoz:
- 1 csomag réteslap (8 lap)
- 5 dkg vaj
a tálaláshoz:
- házi csokiszósz
- lekvár
- porcukor
Elkészítési idő:
1 óra
Sütési hőfok:

Elkészítés:
Először a tölteléket készítjük el, amihez elsőként megfőzzük a cérnametéltet. A túrót kikeverjük a tojások sárgájával, a puha vajjal és a tejföllel, majd hozzáadjuk a cukor felét és a vanília aromát és az őrölt citromhéjat, végül jöhet bele a mazsola is és a kifőtt tészta.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük a maradék cukorral és óvatosan ezt is a tésztás-túrós krémhez forgatjuk.
Egy hőálló edényt alaposan kivajazunk, majd jöhet bele 4 réteslap, de mindegyiket megkenjük közben olvasztott vajjal. Rásimítjuk a tölteléket, majd hasonlóan befedjük a maradék 3 réteslappal, szintén közben mindig vajazva a lapokat. A tetejét is megkenjük olvasztott vajjal, majd előmelegített, légkeveréses sütőben nagyjából 40-45 percig sütjük.
Porcukorral megszórva ízlés szerint csokoládészósszal vagy lekvárral tálaljuk.
- Zso
- március 28, 2023
- 1:49 du.
- No Comments

Több recept:
-
Cukkínifőzelék héjpörköltteloktóber 13, 2020/
-
Krémes spenótfőzelékjúnius 5, 2020/
-
Linzerdecember 18, 2021/
-
Pad thai gombával és füstölt tofuvalnovember 14, 2022/