Teljeskiőrlésű császárzsemle

Az egészségesebb pékáruk vonala ezennel folytatódik, most egy korábban Limarától használt receptet alakítottam át teljes kiőrlésű verzióra.

A császárzsemle formázása igazi meditatív tevékenység számomra, nagyon élvezem készíteni a kis „koszorúkat”, és persze ez is éjszakai kelesztéssel készült, így vasárnap reggel melegen kerülhetett az asztalra.

Hozzávalók 10 darabhoz:

  • 40 dkg liszt
  • 30 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 2 tk. só
  • 1 tk. cukor
  • 2,5 dl víz
  • 2,2 dl tej
  • 5 dkg puha vaj
  • 2 dkg friss élesztő
  • tetejére mák vagy szezámmag

Elkészítési idő:

2 óra

Sütési hőfok:

210 °

Elkészítés:

Az átszitált finomlisztet összekeverjük a rozsliszttel, a sóval, majd a közepébe mélyedést készítünk és ide öntjük a vizet, a tejet, a vajat, majd rámorzsoljuk az élesztőt és megszórjuk a cukorral. Alaposan kidagasztjuk, majd 40-45 percig kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, és 10 egyforma darabra vágjuk. Mindegyiket gömbölyítjük, majd konyharuhával letakarva 15 percig pihentetjük.
 
Mindegyik gombócot nagyjából 45 cm hosszú rúddá sodorjuk és megformázzuk belőlük a zsemléket: egy laza csomót kötünk a közepére és a két végét bedugdossuk, a felsőt alulról, az alsót pedig felülről. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket egymástól kicsit messzebbre. Ha reggel szeretnénk sütni, akkor itt mehetnek a hűtőbe éjszakára, ha viszont azonnal sütnénk, akkor további 30 percig pihentetjük. Előmelegítjük a sütőt 210°-ra, és az aljába egy vízzel teli fém edényt teszünk.
 
A megkelt zsemléket lespricceljük egy kevés vízzel, megszórjuk mákkal vagy szezámmaggal és a forró sütőbe toljuk. Nagyjából 20 percig sütjük őket, utána lezárjuk a sütőt, de még nem vesszük ki a zsemléket, csak kitámasztjuk az ajtaját egy fakanállal és így hagyjuk 5 percig, majd kivesszük és a rácson hagyjuk kihűlni.

Vélemény, hozzászólás?