Póréhagyma krémleves rántott sajtgolyóval

Régen hoztam már nektek levest, és mivel be kell valljam nekem a krémlevesek mennek igazán, így ennek a felhozatala elég tágas nálunk. Nyáron nagyon sok póréhagymánk volt a kertben, így akkor ez a leves sűrűn készült, mindig más levesbetéttel, de ezek a kis rántott sajtgolyók nagy kedvencek voltak, amikből kicsit több lett, mint amennyit a leves mellé megettünk volna, de uzsonnára, vacsorára is lecsúszott egy-kettő mindkettőnél.

Próbáljátok ki, hétvégére a leves ez alapján hamar készen lehet. mégis kicsit különleges a sajtgolyók miatt.

Hozzávalók:

a leveshez:

  • kevés olaj
  • 50 dkg (2 nagy szál) póréhagyma
  • 20 dkg burgonya
  • 1 liter alaplé vagy víz
  • 2 dl tejszín

a sajtgolyóhoz:

  • 12 dkg reszelt trappista sajt
  • 2 tojás
  • 2 dkg medvehagyma (szárított is megfelelő)
  • 2 evőkanál liszt
  • frissen őrölt bors

Elkészítési idő:

30 perc

Elkészítés:

Kevés olajon megdinszteljük a felkarikázott póréhagymát, valamint a megpucolt, felkockázott burgonyát. Amikor már kapott egy kis színt, felöntjük az alaplével, sóval fűszerezzük, és 15 percig főzzük, amíg a burgonya is megpuhul. Botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a tejszínt és még egyet forralunk rajta.

A sajtgolyóhoz egy villával összedolgozzuk a sajtot, az enyhén felvert tojásokkal, a felcsíkozott medvehagymával és a liszttel, majd fűszerezzük sóval és borssal. Nedves kézzel diónyi golyókat formázunk a masszából, megforgatjuk zsemlemorzsában, és forró olajban pár perc alatt kisütjük őket, majd a leves mellé tálaljuk.

Oszd meg ismerőseiddel!

Vélemény, hozzászólás?

Több recept: