Sült fokhagyma krémleves

Nehéz igazán erős fokhagymát találni, de a Gerecse Szatyorban ezt a problémátokat is orvosolni tudjátok. Ezekben a fokhagymákban valóban van erő, és olyan mennyeien krémes levest tudtok belőle fél óra alatt kreálni, ami ezeken a hideg napokon, amilyenekre mostanában még ébredhetünk, igazán jól át tud minket melegíteni.

Hozzávalók 4 személyre:

2 fej + 4 gerezd fokhagyma

7 dl alaplé vagy víz

1 tk. szárított kakukkfű

1 tk. aprított petrezselyem

2 dl tejszín

3 tk. keményítő

a levesbetéthez:

4 szelet kenyér

kevés olívaolaj

1 nagy csipet só

2 tk. aprított petrezselyem

Elkészítési idő: 30 perc

Sütési hőfok: 200° 


Először külön-külön alufóliába csomagoljuk a 2 fej fokhagymát, melyeket meglocsolunk olívaolajjal és megszórunk sóval, majd 200 fokos légkeveréses sütőben 20 percig sütjük őket, illetve mellé tesszük a négy szelet kenyeret is. A maradék fokhagymát felaprítjuk, majd kevés olajon megdinszteljük és felöntjük az alaplével. Fűszerezzük sóval, kakukkfűvel és a petrezselyemmel, majd hozzáadjuk az időközben megsült és a héjából kinyomott krémes fokhagymát is. Csomómentesre keverjük a keményítőt a tejszínnel, majd a botmixerrel pürésített leveshez adjuk, és még egyet forralunk rajta. 

A megpirult kenyereket felkockázzuk összekeverjük olívaolajjal, sóval és aprított petrezselyemmel, majd ezt kanalazzuk a krémes leves tetejére.

 

További receptek:

Vajas patkó

Tegnap mivel semmilyen pékáru nem volt itthon, nekiálltam kiflit sütni. A középső gyermekünk egy kis megfázással itthon van, így nyilván őt kérdeztem meg, hogy milyet

Parmezános kakukkfüves kifli

Nagyon belejött a család is abba, hogy vacsorára, hétvégén reggelire Anyuci által sütött pékárut eszünk, ami amiatt biztos jobb, hogy tudjuk mit eszünk, hiszen én

Kukoricadarás kifli

Nincs is jobb hétvégén, mint egy ráérős reggeli, csupa finomsággal az asztalon. Ilyenkor a házi készítésű pékárura is több idő jut, és én rendszeresen csinálom

Spárgás csónakok camambert sajttal

Amikor elérkezik a spárga szezon, én éjjel-nappal tudném enni, de azért nyilván túlzásba sem szabad vinni. Itt az oldalon mutattam már krémlevest belőle, rakott verziót,