Gőzleme, a török gyorsétel

Limara nagyvilági receptjei közül a következő „versenyző” egy török gyorsétel volt nálunk, amit sokféleképpen lehet megtölteni, igazából csak gazdálkodjunk a hűtőnkből, én kétféle tölteléket csináltam most: egy paradicsomos-feketeerdei sonkásat, valamint egy fetásat.
Hozzávalók: 
50 dkg finomliszt
2 tk só
3 ek. olívaolaj
15 dkg joghurt
2 dl víz
10 g friss élesztő
2-3 ek. olvasztott vaj a tetejére
Elkészítési idő: 2 óra
Egy tálba szitálom a lisztet és összekeverem a sóval, majd a közepébe mélyedést csinálok és oda öntöm az olajat, a joghurtot, a vizet, valamint az élesztőt és jól kidagasztom a tésztát. A tálat picit kiolajozom, majd ebben hagyom letakarva kelni 1 órán át. Lisztezett deszkán 8-10 egyforma gombóccá osztom a tésztát, majd műanyag fóliával letakarom és 10 percig pihentetem. Egyesével vékonyra nyújtom őket, majd a közepére teszek 1-2 ek. tölteléket, behajtom a széleit, kicsit kilapítom, így négyzeteket kapok és egy száraz serpenyőben megsütöm őket egyesével. Amikor megfordítom őket, vékonyan megkenem olvasztott vajjal.
Töltelékeim: az egyik verzióba felaprítom az 5-6 aszalt paradicsomot, a nagyjából 5 szelet feketeerdei sonkát, 1-2 ek. paradicsompürét keverek hozzá, sózom, borsozom, és adok hozzá aprított bazsalikomot, valamint nagyjából 2-3 ek. reszelt sajtot. A másik verzióba villával összetörtem a fetát, beletépkedtem mozzarellát, és ebbe is aprított zöldfűszereket kevertem.

További receptek:

Mézeskalács likőr

Ha egy utolsó pillanatos gasztroajándék receptet keresel felnőttek számára, akkor megtaláltad. Ez a mézeskalács likőr, igazán krémes, finoman fűszeres, a karácsonyi koccintások során is tökéletes

Almás-körtés mascarpone torta

Az úgy volt, hogy lapult a hűtőben két doboz mascarpone, amiket még egy a karantén miatt elmaradt szülinapi tortához vettem mindjárt 2 hónapja, és két

Sütőtökös gnocchi

Jó pár recepttel korábban mutattam nektek a házi készítésű nudlijaimat, amikor említettem, hogy háromféle receptet készítettem. Eddig nem oszthattam meg Veletek a másik kettőt, mert