Szilvás-fügés pite

Úgy tűnik most már megérkezik az igazi ősz, így jöhetnek a piték. Sok receptet találtok az oldalamon, de nekem ez az egyik új kedvenc ízkombinációm, főleg úgy, hogy most a boros-narancsos szilvalekváromat használtam fel a töltelékhez. 

Ez a tészta nagyon jól mintázható, így ezek a kedves őszi kiszúróformák is szépen meg tudták tartani a mintájukat. Nincs más dolgotok, mint megvárni míg kihűl, főzni egy finom teát, bekuckózni egy meleg takaróval és elfogyasztani még langyosan ezt a mennyei pitét. Jó étvágyat hozzá!

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 12 dkg vaj
  • 4 dkg cukor
  • 4 dkg víz
  • 1 tojás
  • csipetnyi só

a töltelékhez:

  • 3 evőkanál darált dió vagy mandula
  • 4-5 evőkanál szilvalekvár
  • 8-10 darab friss füge
  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítési idő:

1 óra

Sütési hőfok:

180 °

Elkészítés:

A lisztet elkeverjük a lereszelt hideg vajjal, majd a többi hozzávalóval gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és fóliába csomagolva 20 percre hűtőbe tesszük.

Lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, majd egy piteformába simítjuk, sütőpapírt helyezünk rá, és lencsével vagy babbal lesúlyozzuk. Előmelegített, légkeveréses sütőben 180 fokon 10 percig vakon sütjük, majd a sütőpapírt levesszük róla és további 5 percig sütjük. Kivesszük a sütőből és azért, hogy ne áztassa el a lekvár és a gyümölcs a tésztát először megszórjuk a darált dióval vagy mandulával a süteményt, és csak ezután kenjük meg a szilvalekvárral, majd körben elhelyezzük rajta a felszeletelt fügéket és a szélére sorakoztatjuk a maradék tésztából kivágott kis tészta darabokat. 20 perc alatt készre sütjük. Langyosan könnyen kiemelhető a formából.

Oszd meg ismerőseiddel!

Vélemény, hozzászólás?