Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.
Korpás zsemle
Ez a zsemle ismét úgy debütált, hogy Férjem keresztszülei aludtak nálunk, és ilyenkor méginkább szeretem reggel frissen sütni a pékárut, de persze nem szeretek hozzá hajnalban kelni. Erre a jól bevált megoldásom pedig nem más, mint hogy este, vacsora előtt bedagasztom a tésztát, mikor a gyerekek lefeküdtek megformázom őket és beteszem tepsin a hűtőbe, éjszaka ott megkelnek és így reggel elég csak fél órával előbb kelni a családnál ahhoz, hogy friss, meleg, ropogós pékárut ehessünk reggelire.
A hétvégi reggeli felelős normál esetben nem én vagyok, de ilyenkor azért besegítek, amiért nagyon hálásak tudnak lenni egyesek 🙂

Hozzávalók 10 darabhoz:
- 60 dkg liszt
- 10 dkg zabpehely
- 2 tk. só
- 1 tk. cukor
- 2 dkg élesztő
- 17,5 dkg joghurt
- 2 dl víz
- 5 dkg puha vaj
- 2 ek. korpa, 1 ek. lenmag, 1 ek. szezámmag
- a tetejére kevés korpa a szóráshoz
Elkészítési idő:
2 óra
Sütési hőfok:

Elkészítés:
Átszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a zabpelyhet, a sót, a cukrot, majd jöhetnek a nedves összetevők: a joghurt, a víz és a vaj, és belemorzsoljuk az élesztőt is. Belekeverjük a magokat és a korpát és a dagasztógéppel alaposan kidolgozzuk a tésztát, majd meleg helyen 45 percig kelni hagyjuk.
Lisztezett deszkán10 egyforma méretű darabra vágjuk, majd egyenként gömbölyítjük és további 15 percig letakarva pihentetjük. Mindegyik gombócot körlappá nyújtjuk, lentről és fentről a közepéig betekerjük, majd középen összenyomkodjuk, így kapjuk meg a rombusz formát.
Sütőpapírral bélelt tepsin 30 percig kelni hagyjuk őket, közben előmelegítjük a sütőt 210 fokra, légkeveréses funkcióval, és egy vízzel teli fém edényt készítünk a sütő aljába, hogy gőz képződhessen.
A zsemlék tetejét lespricceljük vízzel, megszórjuk korpával, majd 20 percig sütjük őket, ezután rácsra szedve hagyjuk kihűlni.

- Zso
- február 18, 2023
- 6:01 du.
- No Comments
Több recept:
-
Zöldségkrémes kamu rizottómájus 17, 2025/
-
Fűszeres keksz sütipecséttelnovember 2, 2021/
-
Póréhagymás burgonyakrémlevesnovember 25, 2022/
-
Kukorica krémleves chilis pattogatott kukoricávalnovember 3, 2022/