Korpás zsemle

Ez a zsemle ismét úgy debütált, hogy Férjem keresztszülei aludtak nálunk, és ilyenkor méginkább szeretem reggel frissen sütni a pékárut, de persze nem szeretek hozzá hajnalban kelni. Erre a jól bevált megoldásom pedig nem más, mint hogy este, vacsora előtt bedagasztom a tésztát, mikor a gyerekek lefeküdtek megformázom őket és beteszem tepsin a hűtőbe, éjszaka ott megkelnek és így reggel elég csak fél órával előbb kelni a családnál ahhoz, hogy friss, meleg, ropogós pékárut ehessünk reggelire.

A hétvégi reggeli felelős normál esetben nem én vagyok, de ilyenkor azért besegítek, amiért nagyon hálásak tudnak lenni egyesek 🙂

Hozzávalók 10 darabhoz:

  • 60 dkg liszt
  • 10 dkg zabpehely
  • 2 tk. só
  • 1 tk. cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 17,5 dkg joghurt
  • 2 dl víz
  • 5 dkg puha vaj
  • 2 ek. korpa, 1 ek. lenmag, 1 ek. szezámmag
  • a tetejére kevés korpa a szóráshoz

Elkészítési idő:

2 óra

Sütési hőfok:

210 °

Elkészítés:

Átszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a zabpelyhet, a sót, a cukrot, majd jöhetnek a nedves összetevők: a joghurt, a víz és a vaj, és belemorzsoljuk az élesztőt is. Belekeverjük a magokat és a korpát és a dagasztógéppel alaposan kidolgozzuk a tésztát, majd meleg helyen 45 percig kelni hagyjuk.

Lisztezett deszkán10 egyforma méretű darabra vágjuk, majd egyenként gömbölyítjük és további 15 percig letakarva pihentetjük. Mindegyik gombócot körlappá nyújtjuk, lentről és fentről a közepéig betekerjük, majd középen összenyomkodjuk, így kapjuk meg a rombusz formát.

Sütőpapírral bélelt tepsin 30 percig kelni hagyjuk őket, közben előmelegítjük a sütőt 210 fokra, légkeveréses funkcióval, és egy vízzel teli fém edényt készítünk a sütő aljába, hogy gőz képződhessen.

A zsemlék tetejét lespricceljük vízzel, megszórjuk korpával, majd 20 percig sütjük őket, ezután rácsra szedve hagyjuk kihűlni.

Oszd meg ismerőseiddel!

Vélemény, hozzászólás?