Focaccia

Régóta vágytam egy jó focccia-ra, de valahogy mindig a pizza vonalon maradtunk, vagy ha szendvicsalapot szerettem volna készíteni, akkor más pékárut készítettem, mint császárzsemlét, kiflit vagy bagettet.

A Kifőztük magazinnak köszönhetően szert tettem egy focaccia sütőre, amiben nagyon egyzerűen elkészülhetett ez a finomság, amit egyből kétféle verzióban próbáltam ki: az egyik felére koktélparadicsomot és rozmaringot tettem, a másik felét üresen hagytam, amit a sütés után lágy kecskesajttal és prosciuttoval ettünk: mennyei volt.

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 3 dl langyos víz
  • 1 teáskanál só
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 csomag instant élesztő
  • 1 teáskanál cukor

a feltéthez:

  • 6-8 szem koktélparadicsom
  • 1-2 ág rozmaring
  • kevés olívaolaj

Elkészítési idő:

2 óra kelesztéssel

Sütési hőfok:

200 °

Elkészítés:

A hozzávalókat egyszerre egy dagasztótálba tesszük és alaposan kidagasztjuk a tésztát, majd letakarva 1 órát pihentetjük.

A focaccia forma aljába sütőpapírt helyezünk, majd amíg előkészítjük érdemes egy tepsire fektetni és majd erről leemelni a sütőbe. Beleborítjuk a tésztát, jobbról és balról behajtjuk középre, ahogy egy kenyeret formáznánk, és az ujjainkkal kilapogatjuk a teljes forma méretére, majd további 30 percig hagyjuk kelni.

Az ujjunkkal óvatosan lyukakat csinálunk a tetejére, beleöntünk egy kevés olívaolajat, majd jöhetnek a félbevágott paradicsomok és a rozmaring. A focaccia tetejét megspricceljük egy kevés vízzel és előmelegített, 200 fokos, légkeveréses sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Langyosra hűtjük, hogy ne törjön el, ahogy kivesszük a formából és szeletelés után tálaljuk.

Tipp: ha üresen sütjük a focacciát, remek szendvicsalap is lehet.

Oszd meg ismerőseiddel!

Vélemény, hozzászólás?