Tépett pulykamelles burger vörös lencse zsemlében

A Russell Hobbs lassúfőzője egy szuper találmány: beleteszed a hozzávalókat, elindítod a főzőprogramot este és reggelre kész is az ebéd, ami a melegentartó funkciónak köszönhetően ebédig friss marad. Tökéletes ragukat lehet benne készíteni, remek benne a töltött káposzta, de mi még a húsvéti sonkát is ebben szoktuk főzni. 

Sertéshúsból már sokszor készítettem pulled porkot, de most egy könnyedebb verziót szerettem volna pulykamellből, ami – ahogyan azt sejtettem – egyáltalán nem lett száraz, szuper tépett hús készült belőle 6 óra alatt, amíg mi aludtunk. Ezt lehet enni főzelékre feltétnek, bármilyen körettel, legyen az krumpli, rizs, vagy saláta, tekerhetjük tortillába (nálunk ez lett a vacsi), vagy tölthetjük hamburgerzsemlébe is, amit én most vöröslencséből készítettem el. 

A vöröslencse főzelék alapanyagként nagyon kedvelt nálunk, mert a főzelékhez be se kell áztatni, mint a hagyományos lencsét, hanem 15 perc alatt remek főzeléket lehet belőle varázsolni, de tortillát vagy zsemlét már rég szerettem volna kipróbálni, így most erre esett a választásom. Így egy teljesen glutén-tej-tojásmentes bucit kaptam, ami mindezek mellett magas fehérjetartalmú is a lencsének köszönhetően és rostban is igen gazdag.

Hozzávalók:

a húshoz:
  • 1 kg pulykamell
  • 2 ek. gyros fűszerkeverék
  • 3 ek. olaj
a bucikhoz (4 db):
  • 20 dkg vöröslencse
  • 2 dkg útifűmaghéj
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk só
  • 60 ml víz
  • 1 ek citromlé
  • 1 ek. olívaolaj
  • szezámmag a szóráshoz
a joghurtos öntethez:
  • 3 ek. görög joghurt
  • 1 ek majonéz
  • só, bors
  • 1 kis csokor snidling és petrezselyem
a tálaláshoz:
  • saláta
  • mozzarella
 
 
 

Elkészítési idő:

1 óra (plusz 6 óra a lassúfőzőben)

Elkészítés:

Elsőként a húst készítjük el. Az olajat elkeverjük a fűszerrel, majd bekenjük vele alaposan a hús mindkét oldalát, belehelyezzük az edénybe és a lassúfőzőn elindítjuk a 6 órás programot. Amint lejárt a program két villa segítségével teljesen szét lehet bontani az omlósra sült pulykamellet, ami a sütés során keletkezett szaftot teljesen be fogja szívni, így marad igazán puha. Arra figyeljünk, hogy a villával nehogy megkarcoljuk a lassúfőző edény alját, mert kárt tehetünk a teflonbevonatban.

A zsemlékhez még szintén este beáztatjuk a vöröslencsét (ha nincs ennyi időnk, akkor 2 óra is elegendő rá), másnap leszűrjük és egy késes aprítóba vagy turmixba tesszük a többi hozzávalóval együtt: az útifűmaghéjjal, a sütőporral, sóval, vízzel, olívaolajjal és citromlével, majd összemixeljük az egészet. Négy részre osztjuk és nedves kézzel egyesével zsemléket formálunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire, vagy az Airfryerbe helyezzük, tetejüket megszórjuk fekete (vagy fehér) szezámmaggal és 180 fokon 25-30 perc alatt megsütjük őket.

Az öntethez finomra aprítjuk a zöldfűszereket, elkeverjük a joghurttal, hozzáadjuk a majonézt, majd sózzuk, borsozzuk. 

A zsemléket megvárjuk míg kihűlnek, csak ekkor vágjuk fel, az alsó felüket megkenjük a joghurtos öntettel, erre helyezzük a salátaleveleket és a szeletelt mozzarellát, majd jöhet a hús és a zsemle teteje. Igény szerint sült burgonyával és salátával kínáljuk, az arányokra figyeljetek.

Oszd meg ismerőseiddel!

Vélemény, hozzászólás?