Áfonyás-citromos gyümölcskenyér

Nyaralás alatt a konyhai munka kicsit szüneteltetve van, de most már nagyon hiányzott, hogy süssek valami olyan sütit, amit akár reggelire, akár uzsonnára tudunk enni. Néhány évvel ezelőtt egy mini sütőt hoztunk le ide magunkkal, amiben ezt a gyümölcskenyeret is meg tudtam csinálni, amíg ebédre elkészült a paradicsomos húsgombóc.

A joghurt miatt nagyon lágy, puha, levegős, a citrom és az áfonya pedig gondoskodik a friss ízvilágról. Ez nem a cukormentes, odafigyelő sütemény lett, de ki fogom kísérletezni azt a verziót is, azonban időnként igenis, ez is belefér, egy kis joghurtot ha esztek mellé, az lassítja kicsit a felszívódását. A tetején egy citromos-cukros „burkolat” is helyet kapott, de ez valójában elhagyható, annyira sokat nem ad hozzá a végeredményhez, de egyszer megérte kipróbálni.

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 3 tojás
  • 24 dkg cukor
  • 30 dkg görög joghurt
  • 1 dl olaj
  • 1 citrom leve
  • 24 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 125 g áfonya

a tetejére:

  • 1 citrom leve
  • 1 ek. cukor
a mázhoz:
  • fél citrom leve
  • 3 ek. víz
  • 15 dkg porcukor

Elkészítési idő:

1 óra

Sütési hőfok:

170 °

Elkészítés:

170 fokra előmelegítjük a sütőt.

Egy habverő segítségével elkeverjük a tojásokat, a cukorral, a joghurttal, az olajjal és a citrom levével. Egy külön edényben összevegyítjük a lisztet, a sütőport, a sót és a citrom héját, majd három részletben a tojásos keverékhez adjuk, végül óvatosan beleforgatjuk az áfonyát.

Sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába simítjuk a tésztát, majd 45-55 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.

Amikor kész, a citromlé és cukor keverékével még melegen meglocsoljuk, majd hagyjuk a formában kihűlni.

A porcukrot, a citrom levét és a vizet elkeverjük egymással és lassan a kihűlt sütemény tetejére öntjük, majd szeletelés előtt megvárjuk, hogy kicsit megszilárduljon.

Oszd meg ismerőseiddel!

Vélemény, hozzászólás?