Almás rétes vanília sodóval

Emlékszem mikor gyerekként egy gimis osztálytársam Nagymamájával együtt házi rétest gyártottunk náluk, hatalmas élmény volt látni, ahogy a házilag nyújtott tészta egyre vékonyabb és vékonyabb lesz, és mi óvatosan egyre nagyobbra nyújtjuk és ügyelünk rá, hogy ne szakadjon el. Mondanom sem kell, hogy nagyon finom volt, azóta is emlékszem rá.

Itthon én még sose mertem nekiállni, bevallom egyszerűbb a bolti tésztát megvenni, de sokkal finomabb a házi, ilyen finom réteseket ezen kívül még az Őrségben ettem mikor Anyuékkal ott nyaraltunk gyerekként. Viszont a család ezért a verzióért se panaszkodik, az almás mazsolás és a túrós az én kedvencem, most az almás verziót mutatom Nektek házi vanília sodóval.

Hozzávalók 2 rúdhoz:

a töltelékhez:

  • 1 kg alma
  • 2 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál almáspite fűszerkeverék
  • 6 evőkanál barna nádcukor
  • 4 marék mazsola
  • a grízes réteghez:
  • 10 dkg gríz
  • kevés olaj
  • csipetnyi só
  • 2 dl forró víz
  • 1 csomag réteslap
  • 10 dkg olvasztott margarin

a vanília sodóhoz:

  • 2,5 dkg cukor
  • 1,2 dkg liszt
  • 6 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 1/2 vaníliarúd

Elkészítési idő:

50 perc

Sütési hőfok:

180 °

Elkészítés:

A töltelékhez lereszeljük az almát, majd összekeverjük a citromlével, az almáspite fűszerrel, a nádcukorral és a mazsolával, majd kicsit félre tesszük. A grízt kevés olajon megpirítjuk, megsózzuk, majd felöntjük forró vízzel és lefedve pár percig félre tesszük, hogy megszívja magát.

A réteslapokat kitekerjük, 1 rúdhoz 4 lapot használunk fel. Minden lapot megkenünk olvasztott margarinnal és csak azután helyezzük rá a következőt. Elosztjuk rajta a gríz, majd az almás töltelék felét és szorosan feltekerjük. Elkészítjük a másik rudat is és mindkettőt kívülről is megkenjük margarinnal, majd előmelegített, 180 fokos, légkeveréses sütőben 30 perc alatt ropogósra sütjük.

Addig elkészítjük a vanília sodót. A cukrot elkeverjük a liszttel, hozzáöntjük a tej felét és csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart belsejét, a tojássárgákat, illetve a maradék tejet és beledobjuk a vaníliarúd hüvelyét is, amit a végén majd kiveszünk, de az íze miatt érdemes belefőzni. Közepes lángon, folyamatos keverés mellett besűrítjük a krémet, félretesszük és langyosra hűtjük majd az almás rétes mellé kínáljuk.

Oszd meg ismerőseiddel!

Vélemény, hozzászólás?