Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.
Padlizsánkrém
Itt az ősz, és a kamra polcokon van még szabad hely a szilvalekvárnak, egy kevés körtebefőttön is gondolkodom, de ami biztos, hogy zakuszkát idén sokkal többet fogok készíteni, mint tavaly, mert hatalmas sikere volt, és nekem is nagyon jó érzés volt gyerekkorom ízeit becsempészni immár a saját kamrámba.
A zakuszka készítés a padlizsánok – lehetőleg grillen történő – megsütésével kezdődik, ami csodás füstös ízt kölcsönöz ennek a krémnek. Ezen a ponton pedig „sima” vinette, azaz padlizsánkrém is készülhet, ami szintén az erdélyi ágamról érkező recept. Emlékszem, hogy amikor gyerekként egy-egy utazásról tértünk haza Anyuékkal, Nagymamám mindig vacsorával várt minket, ahol két dolgon biztosan került az asztalra: vinette és töltött tojás.
Idén ismét rengeteg padlizsánunk termett, azonban 1-2 darab miatt ami egyszerre megérett nem gyújtottuk be a grillt, hanem a sütőben sütöttem meg őket, így azonban hiányzott a jó kis füstös íz. A Fűszerész oldalán talált füstsóval azonban ez remekül elérhető, Apukám észre se vette, pedig ő mindig kiérzi, ha nem grillen sült a padlizsán.

Hozzávalók:
- 2 közepes méretű padlizsán
- 1 kis fej lilahagyma
- 1 gerezd fokhagyma
a majonézhez:
- 1 tojássárgája
- 1,5 dl olaj
- 1 kávéskanál citromlé
- 1 teáskanál mustár
- 2 teáskanál víz
- 2 evőkanál tejföl
- frissen őrölt tarkabors
- 2 kávéskanál füstsó
Elkészítési idő:
15 perc

Elkészítés:
A padlizsánokat megmossuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük és előmelegített 180 fokos, légkeveréses sütőben 50 perc alatt megsütjük őket, amíg összeesnek. Még melegen megpucoljuk, de kizárólag fa eszközzel szabad hozzáérni, hogy ne feketedjen meg. Egy fa lapáttal felaprítjuk, majd hozzáadjuk a finomra aprított lilahagymát és fokhagymát.
Elkészítjük a majonézt: a tojássárgájához cseppenként adagolva, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az olajat, majd a citromlevet, a mustárt, a vizet és a tejfölt, majd fűszerezzük füstsóval, valamint frissen őrölt borssal. A padlizsánt összekeverjük a majonézzel és pirítós kenyérrel tálaljuk.

- Zso
- szeptember 13, 2022
- 9:58 de.
- No Comments
Több recept:
-
Spárgás csónakok camambert sajttaláprilis 8, 2024/
-
Töltött puszedlidecember 21, 2023/
-
Grillparty-n jártunk a Lidl jóvoltábólmájus 24, 2025/
-
Napközis császármorzsajúlius 22, 2020/