Fahéjas babka

Kalácsot nagyon régóta sütök itthon, régebben csak húsvétkor, majd egyik évben Férjem megkérdezte, hogyha ilyenkor egy délután alatt megsütöm az egész család kalács adagját, ami legalább négy fonott kalácsot jelent, akkor miért nem sütök magunknak gyakrabban, és fagyasztjuk le? Ez az ötlete nagyjából egybe esett az első karantén kezdetével, amikor elkezdtem mindenféle pékárut itthon sütni, és azóta bolti kalács nagyon ritkán fordul meg nálunk, már-már fel is vagyok háborodva, ha véletlenül vesz egyet.

A babkával, azaz a jeruzsálemi fonott kaláccsal csak két évvel ezelőtt próbálkoztam meg először, de azóta több verzióban is készítettem: volt itt az oldalamon csokoládés és medvehagymás, de készítettem már nutellás verziót is, és most pedig egy fahéjasat hoztam, amire a gyerekek azt mondták, hogy olyan mint a kürtős kalács. Szerintetek?

Hozzávalók 2 babkához:

a tésztához:

  • 1 dl langyos tej 
  • 2,5 dkg élesztő
  • csipetnyi cukor
  • csipetnyi liszt
  • 60 dkg liszt+a nyújtáshoz
  • 1 teáskanál só
  • 10 dkg cukor
  • 2 dl habtejszín
  • 5 dkg vaj
  • 2 tojás

a töltelékhez:

  • 24 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 6 evőkanál őrölt fahéj

a sütéshez:

  • 1 tojás
  • 2 marék szeletelt mandula

a cukorsziruphoz:

  • 1 dl víz
  • 10 dkg cukor

Elkészítési idő:

2,5 óra

Sütési hőfok:

180 °

Elkészítés:

A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, szórunk bele egy csipet cukrot és lisztet, majd lefedve hagyjuk felfutni. Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, a cukrot, majd a nedves hozzávalókat: a tejszínt, a vajat, a tojásokat és az időközben felfutott élesztőt. Alaposan kidagasztjuk a tésztát, majd mikor már szép gombóccá összeállt, fóliával és konyharuhával lefedve kelni hagyjuk 40-45 percig.

A töltelékhez megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat és elfelezzük a két kalácsra. A cukorsziruphoz felforraljuk a vizet a cukorral.

A megkelt tésztát lisztezett munkalapra borítjuk, kettészedjük, és egyenként 3-4 mm vastag téglalappá nyújtjuk őket, majd megkenjük a fahéjas töltelékkel és a hosszú oldaluknál fogva feltekerjük. Egy éles késsel hosszában elvágjuk, a két-két féltekercset az oldalukra fordítjuk, majd keresztben egymásra fektetjük és óvatosan összetekerjük, ügyelve arra, hogy a vágott felük felfele nézzen. 

Sütőpapírral bélelt püspökkenyérformákba fektetjük a babkákat és további 30 percig kelni hagyjuk. Megkenjük az enyhén felvert tojással, megszórjuk szeletelt mandulával, majd 180 fokos, légkeveréses sütőben 30 percig sütjük. Amint kivesszük a sütőből meglocsoljuk a cukorsziruppal és a formában hagyjuk kihűlni.

Oszd meg ismerőseiddel!

Vélemény, hozzászólás?

Több recept: