Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.
Őszi fűszeres almás sajttorta
Őszi, mert bizony még ősz van. Én nem szeretném idő előtt elkezdeni a karácsonyt itthon, a gyerekekkel még elég hosszú az őszi bakancslistánk, és utána nálunk úgyis még egész januárban, sőt sokszor egész februárban is karácsonyi dekoráció van és ilyen dalokat hallgatunk.
Ez a torta azonban sok szempontból különleges. Még ősz elején készítettem, és nagyon nagy sikere volt a családban, de ami még nagyobb öröm volt számomra, hogy az októberi Kifőztük magazin címlapjára is felkerült. Ezzel a számmal zárult le számomra az első év, amit a magazinnál tölthettem, és az első hónapnyi vendégszereplés után arra vártam, hogy mikor sikerül olyan receptet és persze fotót alkotnom, ami méltó lesz egy címlapra is. Hatalmas öröm volt, szó szerint felvisítottam, amikor megláttam, ezúton is köszönöm a bizalmat, és remélem lesz még ilyen alkalom.
A torta alapját egy gluténmentes brownie lisztkeverékből készítettem, de természetesen hagyományos browniet is süthettek hozzá a lisztkeveréket sima lisztre, az édesítőt porcukorra cserélve.

Hozzávalók:
a tésztához:
- 12 dkg Wise Food Brownie lisztkeverék (vagy sima liszt)
- 3 dkg darált dió
- 2 tojás
- 1 evőkanál holland kakaó
- 2 dkg olvasztott vaj
- 1 dkg Wise Food 5X Édesítő (vagy 5 dkg porcukor)
- csipetnyi só
almás töltelékhez:
- 40 dkg alma (hámozott, tisztított mennyiség)
- 1 teáskanál citromlé
- 2 dl víz
- 2 evőkanál méz
- 1 teáskanál fahéj
- csipetnyi só
- 3 dkg kukoricakeményítő
sajtkrémes réteghez:
- 60 dkg sajtkrém
- 1 dl tejszín
- 10 dkg tejföl
- 2 dkg Wise Food 5X Édesítő (vagy 10 dkg porcukor)
- 1 teáskanál vanília aroma
- 2 tojás
- 2 dkg kukoricakeményítő
a díszítéshez:
- füge
- vörös szőlő
- áfonya
- sós karamell
Elkészítési idő:
1,5 óra

Elkészítés:
A tésztához egy tálban elkeverjük a brownie lisztkeveréket (vagy lisztet), a darált dióval, az enyhén felvert tojásokkal, a kakaóval, az olvasztott vajjal, az édesítővel (vagy cukorral) és a sóval, majd egy sütőpapírral bélelt 26 cm átmérőjű tortaforma aljába nyomkodjuk.
Az almákat felkockázzuk, és egy edényben elkeverjük a citromlével, 1,5 dl vízzel, a mézzel, valamint a sóval és a fahéjjal. Forrástól számított 5 percig főzzük, majd a maradék vízzel elkevert keményítővel besűrítjük, a tésztára öntjük és az egészet hűtőbe tesszük, amíg elkészül a sajtkrém.
Elektromos habverő segítségével habosra keverjük egymással a sajtkrémet, a tejszínt, a tejfölt, az édesítőt (vagy cukrot), a vanília aromát, a tojásokat és a keményítőt, majd az almás rétegre öntjük.
A tortaformát alufóliával alulról beburkoljuk, egy mélyebb tepsibe helyezzük és felöntjük körülötte vízzel, hogy gőzben tudjon sülni a torta és így ne égjen meg a teteje. Előmelegített 170 fokos, légkeveréses sütőben 45 percig sütjük, kiemeljük az alufóliából és a formában hagyjuk teljesen kihűlni. Érdemes egy éles késsel a karima mentén körbevágni, hogy szebben ki tudjon csusszanni a torta. Tetejét fügével, vörös szőlővel és áfonyával díszítjük, valamint megcsorgatjuk sós karamellel.
- Zso
- november 12, 2021
- 1:56 du.
- No Comments
Több recept:
-
Túrós-mákos derelye meggyraguvaláprilis 2, 2021/
-
Csirke cacciatorejúnius 25, 2025/
-
Karalábéfőzelék, ahogyan még nem ettedáprilis 13, 2024/
-
Almás-körtés mascarpone tortamájus 16, 2020/