Madártej, egy igazi régi kedvenc

Anyai ágon a családban az volt nálunk a hagyomány, hogy valahányszor Anyukám vagy Keresztanyukám gyermeket szült, Nagyikám egy hatalmas adag madártejet készített nekik. Nekem a madártej mindig ezt az aranyos történetet juttatja eszembe, de valahogy gyerekként sose tudtam megszeretni ezt a nagyon híg vaníliás krémet az óriási habgaluskákkal, így felnőttként nem is igazán jutott eszembe készíteni ilyet a családnak. 

Férjem már jó ideje kérte, hogy csináljak egy finom madártejet, de a fent említettek miatt nem annyira volt kedvem hozzá, de végül „beadtam a derekam” és elkészítettem, csak kicsit másképp: sűrűbbre, vaníliásabbra, kisebb habgaluskákkal és szeletelt mandulával. Így nekem is sokkal jobban ízlett, úgyhogy szerencséjükre lehet, hogy mégis gyakrabban fogom készíteni. Próbáljátok ki ti is.

Hozzávalók:

4 tojásfehérje

1 tk. porcukor

csipetnyi só

1 l tej

1 vaníliarúd kikapart magjai

6 tojássárgája

2 csomag vaníliás cukor

8 dkg cukor

szeletelt mandula a tálaláshoz

 

A tojásfehérjéket egy csipetnyi sóval elkezdem habbá verni, majd amikor már kissé összeállt, hozzáadom a porcukrot is és kemény habbá verem. A tejet felmelegítem a vanília kikapart magjaival, majd amikor már forr, egy teáskanállal beleszaggatom a habgaluskákat, melyeket oldalanként 2 percig főzök benne, majd szűrőkanállal kiemelem őket egy tányérra.  

A tojássárgákat kikeverem a vaníliás cukorral, a cukorral és egy kevés langyos tejjel, majd óvatosan belekeverem a maradék tejbe és gőz fölött állandó keverés mellett besűrítem a krémet. A madártejet jól lehűtöm, majd a habgaluskákkal és szeletelt mandulával kínálom.

További receptek:

Citromos-epres semmifredo, azaz fagyitorta

Még áprilisban kaptam egy szuper mintájú szilikon formát a Cookoritól, amiben az a szuper, hogy sült és fagyasztott desszerteket is készíthetünk benne, mivel mindkét szélsőséges

Epres cupcake

Felfedeztem a Netflixen egy számomra új főzőműsort, amit nagyon élvezek nézni. Nadiya Konyhája, ahol gyors és egyszerű finomságokat találhattok, kisebb nagyobb csavarokkal, ami szuper alapötleteket

Tonhalkrémes szendvicsek

Újra uzsisdobozvaló ötletet hoztam Nektek, ezúttal a böjt jegyében egy húsmentes szendvicskrémet. Reggelire, tízóraira, vagy vacsorára egyaránt fogyaszhatjátok, és ahogyan, azt korábban a tojáskrém receptemnél

Parmezános levélkeksz

Ha kekszet kínálunk valakinek, általában édes verzió az, ami eszünkbe jut, pedig szuper jó sós kekszek is léteznek, és a még jobb hír, hogy meg