Grillezett lazac tejszínes citrom mártással és sült brokkolival

Ez a lazacos recept egy viszonylag hamar el-, illetve előkészíthető étel, akár Szenteste is megállja a helyét azoknál, akik a halas vonalat szeretnék képviselni, de nem ragaszkodnak a rántott halhoz. Az ajándékbontás után 20 percet kell csak foglalkozni vele, amíg a köret megsül a sütőben, a lazacot megsütjük serpenyőben és már kész is a finom fogás. 10 fős társaságnál nem javaslom, mert a lazac szeletben sütése azért eltart egy darabig, de 4-6 fő esetén még bőven meg tudjátok csinálni.

Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg brokkoli
0,5 dl olívaolaj
só, bors
4 szelet lazac
chilipehely
a mártáshoz:
2,5 dl főzőtejszín
0,5 dl alaplé
0,5 dl frissen facsart citromlé

A brokkolit rózsáira szedem és mindegyiket félbevágom, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezem őket, sózom, borsozom, meglocsolom olívaolajjal és összeforgatom, majd úgy rendezem el őket, hogy a lapos oldaluk legyen lefelé, és 210°-on 20 percig sütöm.

Ez idő alatt elkészítem a mártást. Egy kis lábosban felteszem melegedni a tejszínt, a hideg alaplevet és összeforralom. Pár percig forralom, amíg picit besűrűsödik. Leveszem a tűzről, majd hozzáadom a citromlevet és kész is. A lazacfilét megsózom, a húsos oldalát meg is borsozom, majd bőrös oldalával lefelé 3 percig sütöm, utána megfordítom és addig sütöm, míg annyira átsül, amennyire szeretnétek. Én 5 percig sütöttem, ez már kellően átsült, de nem száraz állagot eredményezett. A citrommártással és a sült brokkolival tálalom, tetejét pedig megszórom a chilipehellyel.

További receptek:

Sajttorta pohárban

Ez az a pohárkrém, amit egy hirtelen hétköznapi vendégség esetén is el tudtok készíteni. A recept éjszakai pihenést ír, de ha ez kimarad, az sem

Humusz

Az utolsó böjti hétre hozok Nektek azért még pár húsmentes receptet, mert sokszor nekem is fejtörést okoz, hogy miket készítsek húsmentesen, hogy változatos is legyen,

Pulled pork szendvics

Egy szuper új gép költözött be a konyhámba a Russel Hobbs jóvoltából, ami nem más mint egy lassúfőző edény, mellyel egyben szuvidálni is tudok. Csodálatos