Kókuszos-narancsos kuglóf

Mióta megérkezett a hideg idő, azóta nálunk a sütemények is gyakrabban készülnek, hiszen a sütővel is remekül lehet fűteni. Na jó, ez a része persze csak vicc, de ilyenkor tényleg sokkal sűrűbben sütök, sokszor pedig a gyerekeink is szívesen beállnak segíteni, így volt ez ennél a kuglófnál is, amit a három porontyunkkal együtt készítettem egy borongósabb délelőttön. Nem mondom, hogy a plusz 3 pár kéz gyorsította volna a folyamatot, de az élmény, hogy együtt készítettük az egészet örök emlék marad nekem is és nekik is, mert utána mindenkinek nagyon büszkén kínálták a saját süteményüket.
 

Hozzávalók:

25 dkg margarin
20 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
4 tojás
3 narancs reszelt héja és filézett húsa
5 dkg kókuszreszelék
fél csomag sütőpor
20 dkg liszt
Elkészítési idő: 1 óra
Sütési hőfok: 170° 
 

Előmelegítem a sütőt, majd először alaposan megmosom a narancsokat, és a héjukat lereszelem, a húsukat kifilézem. Ehhez letámasztom a narancsokat egy deszkára, és a héjukat levágom úgy, hogy a gyümölcsbe lehetőleg ne vágjak bele, majd a hártyák közül óvatosan kiemelem a narancsfiléket, a maradék levet pedig kifacsarom a kezemmel és félreteszem.

Habosra keverem a puha margarint a cukorral és a vaníliás cukorral, majd egyenként hozzáadom a tojásokat. Összekeverem a kókuszreszeléket a liszttel és a sütőporral, majd a narancs héjával, valamint húsával váltakozva, hozzáadom a tojásos keverékhez.

Kivajazom és kilisztezem a kuglófformát, majd beleöntöm a masszát és 40-45 perc alatt légkeveréses sütőben készre sütöm (tűpróbával érdemes ellenőrizni az állagot). Amikor kész, megvárom, míg teljesen kihűl, úgy könnyen ki tudom csúsztatni a formából.

 

További receptek:

Bodzás fagyi

Gyerekként én is mindig nagyon szerettem, amikor házilag készítettünk fagyit, abban volt valami különleges 🙂 Ugyan nem igazán cifráztuk: kis dobozos joghurt, bele pálcika, irány

Vöröslencse-csicseriborsó curry

A böjtben újra terítékre kerülnek a húsmentes ételek, azonban nálunk ez nem annyira szokatlan az év többi részében sem, mert minden héten van húsmentes napunk,

Parmezános kakukkfüves kifli

Nagyon belejött a család is abba, hogy vacsorára, hétvégén reggelire Anyuci által sütött pékárut eszünk, ami amiatt biztos jobb, hogy tudjuk mit eszünk, hiszen én

Tonhalas tortillatekercs

Egy ház körüli munkával telt délután után született ez a vacsora ötlet, mert tudom ilyenkor, ha a „Mi lesz ma a vacsi?” kérdésre az a