Morzsás karfiol fűszeres tejföllel és sajttal

#32
Nyáron gyerekkoromban rengetegszer volt ebédre „prézlis” karfiol sajttal és tejföllel a tetején. Nagyon szerettük, Anyunak is egyszerű dolga volt, könnyen el tudta készíteni, igazi villámebéd. Már alig vártam, hogy jöjjön a nyár és a friss karfiol, múlt héten pedig vettünk is két fejet, amiket ilyen módon készítettem el ebédre, de azért az összetevőket itt-ott kicsit felturbóztam: a zsemlemorzsába került parmezán, és cayenne bors, a tejfölbe fokhagyma és friss zöldfűszerek a kertből, valamint trappista sajt helyett ementálit használtam. Nyilván a kisebb gyerekeknek a cayenne bors és a fokhagyma belekeverése előtt vegyétek ki az ő adagjukat, ők ezt a pikáns ízt lehet nem díjazzák annyira.
Hozzávalók:
2 fej karfiol (direkt megmértem nektek, nekem a 2 együtt volt 1,5 kg)
1 tk. szárított zöldségkeverék
100 g zsemlemorzsa
2 ek. parmezán
1 kk. cayenne bors
1,5 dl tejföl
1,5 dl joghurt
1 gerezd fokhagyma
1 marék aprított zöldfűszer (snidling, petrezselyem, kakukkfű)
5 dkg reszelt sajt, esetemben ementáli
Elkészítési idő: 20 perc
Felteszem forrni a vizet, közben pedig a karfiolt megtisztítom, feldarabolom és megmosom, majd lobogó sós, és szárított zöldségkeverékes vízben 10 percig főzöm, ami alatt elkészítem a „feltéteket”. 
Olajon megpirítom a zsemlemorzsát, ami ha már szép aranybarna, akkor leveszem a tűzhelyről és pár perc múlva hozzákeverem a reszelt parmezánt, hogy már ne olvadjon el benne egyből a sajt, illetve ha nem esznek belőle gyerekek, akkor a cayenne borsot is hozzáadom. A zöldfűszereket megmosom és felaprítom, majd a tejföl és joghurt keverékébe teszem az áttört fokhagymával együtt és már jöhet is a tálalás.
Tányérra szedem a leszűrt karfiol rózsákat, megszórom a sajtos-fűszeres zsemlemorzsával, meglocsolom a fűszeres tejföllel, majd meghintem sajttal és kész is.

További receptek:

Napközis császármorzsa

#38 Pénteken vagy szombaton elég gyakran előkerül nálunk a császármorzsa recept, bár ez pontosan emiatt már fejből is megy. Ebben a receptben azt is nagyon

Padlizsánkrém

Itt az ősz, és a kamra polcokon van még szabad hely a szilvalekvárnak, egy kevés körtebefőttön is gondolkodom, de ami biztos, hogy zakuszkát idén sokkal

Gombapaprikás nokedlivel

Eddig, ha gombát ettünk itthon az általában a legtöbb boltban megvásárolható csiperke gomba volt, és nem vittük túlzásba ennek variálását. Gyerekkoromban Nagypapám és Nagyikám a

Női szeszély

Annak idején nagyon hamar megtudtam Férjemről, hogy az egyik kedvenc süteménye a női szeszély. Én erről a süteményről akkor még sosem hallottam, de Anyósom megadta