Brokkolis sonkás lasagne

A lasagne szerintem az egyik legklasszabb olasz étel. Be kell vallanom, hogy Édesanyámmal nagyon nagyon régen, évekig próbálkoztunk, hogy hogyan csináljuk olyan jó magasra és szaftosra a lasagnet, mint a képeken látjuk (hozzáteszem, mi erre magunktól akartunk mindig rájönni, nem kezdtünk el receptet keresni), míg szembe jött velünk egy recept, amiben láttuk, hogy a bolognai ragun túl a másik lényeges hozzávaló a besamel. 
Azóta nevetek magunkon, hogy ezzel mennyit kínlódtunk, viszont utána számtalan verzióját kipróbáltuk a lasagne-nak, egészen extrákat is, és ez a mostani recept se a klasszikus irány, de nagyon finom.
Hozzávalók:
80 dkg brokkoli
só, bors
1 tk. szódabikarbóna
1 ek. vaj
1 ek. olívaolaj
1 ek. liszt
4 dl tej
2 dl főzőtejszín
20 dkg natúr krémsajt
25 dkg lasagne tésztalap
10 dkg serrano vagy feketeerdei sonka, vagy bármilyen más sonka
15 dkg füstölt sajt 
Elkészítési idő: 1 óra
Sütési hőfok: 200°
A brokkolit rózsáira szedem, de lehet nyugodtan mirelitet is használni, és sós, szódabikarbónás vízben 2 percig párolom. A besamelhez összeolvasztom a vajat az olívaolajjal, hozzáadom a lisztet, majd kis adagokban felöntöm a tejjel és tejszínnel, és sűrűre főzöm. Hozzáadom a krémsajtot, sózom, borsozom, és én minden besamelhez adok egy kevés szerecsendiót is. Egy hőálló tál aljába kanalazom a besamel egyharmadát, erre jön a lasagne lapok harmada, majd egy réteg brokkoli (nagyjából a mennyiség fele). Erre lasagne lap, a második harmad besamel, majd a tépkedett sonka. Újabb adag brokkoli, tészta és végül a maradék szósz következik, majd alaposan megszórom sajttal és 30 perc alatt összesütöm.

Tipp: Szerintem bátran próbáljátok ki más zöldséggel is, ebben a helyzetben a leghasznosabb tulajdonságunk a kreativitás lehet. Én biztosan megpróbálkoznék egy karfiolos verzióval is. Ha pedig nincs otthon lasagne lap akkor bármilyen tésztával is rétegezhetitek a hozzávalókat, például pennével.

További receptek:

Fügés-őszibarackos pite áfonyával

Nálam a piteszezon ősszel érkezik el igazán, nyáron a könnyedebb túrós vagy joghurtos tortákat kedveljük, de ilyenkor ősszel egy-egy forró csésze teával szívesen fogyasztunk ilyen

Sárgabarackos gombóc

Lassan véget ér a sárgabarack szezon, de ezt a gyümölcsöt is remekül el tudjuk menteni magunknak akár az őszi napokra is lekvár, vagy akár egy

Spárgakrémleves sajtropogóssal

#30 Májusban három dolgot várok nagyon a gasztronómia terén, az egyik a bodza, amit most hétvégén már másodszor szedtünk elég nagy adaggal, épp ázik az

Gulyásleves

#7 Az előző levesnél, a krumplilevesnél említettem, hogy megmaradt a leve, így azt felhasználtam ehhez a leveshez alaplének. Amikor elindult a karanténes élet itthon vettünk