A tökéletes szendvicskenyér

Annyira örülök, hogy a sütés-főzés iránti szeretetem miatt megismerek újabb és újabb olyan embereket, még ha csak virtuálisan is, akik ugyanolyan, vagy még nagyobb szenvedéllyel alkotnak a konyhában mint én.
Pár napja Szotyi Művek Instagram oldalán találtam egy képet egy nagyon jónak ígérkező szendvicskenyérről. Az utóbbi időben elég sok péksütemény készül itthon, és kerestem azt a receptet, amivel elkezdhetném a kenyérsütést is, és jelentem megtaláltam. Mint a posztból kiderült Ő a Pink&Berry oldalon találta a receptet, akinél látszik, hogy az eredeti verzió Lilafügétől való, akitől már sok mindent elkészítettem, és most sem csalódtam. A gyerekek imádták, a héja is nagyon puha, hetfőn sütöttem ma pedig már csütörtök van, de ugyanolyan finom, mint amikor elkészült és egyaránt megállja a helyét sós, vagy édes szendvics alapnak is.
Hozzávalók:
1 tojás
1,5 dl tej
0,5 dl langyos víz
4 dkg cukor
2 tk. só
5 g porélesztő
35 dkg liszt
6 dkg vaj
Elkészítési idő: fél óra + 3 óra kelesztés + fél óra sütés
Sütési hőfok: 190°
A dagasztógépem edényébe szitálom a lisztet, a közepébe pedig beleöntöm a többi hozzávalót. A sorrend mindegy, ami viszont fontos, hogy minden szobahőmérsékletű legyen. Így jöhet bele a tojás, a tej, a víz, a cukor, a só, az élesztő, majd ha kidagasztottam a tésztát, akkor kis adagokban hozzádolgozom a vajat. Letakarva 2 órán át kelesztem, majd három részre szedem és lisztezett felületen egyesével kigömbölyítem, így pihentetem további 15 percet. Minden gombolyagot kinyújtok egy-egy 25*15 cm-es téglalapra, a hosszanti oldalán félbehajtom és szorosan feltekerem, majd egy kivajazott püspökkenyér formába helyezem őket egymástól egyenlő távolságra és letakarva további 1 órát kelesztem, mely alatt a három buci szépen össze fog nőni. A sütőt előmelegítem, a kenyeret megkenem tejjel, majd 20-30 perc alatt aranybarnára sütöm. Kiveszem a sütőből, de csak akkor emelem ki a formából, amikor már teljesen kihűlt.
 
Tipp: Én 25 dkg finomlisztből és 15 dkg teljeskiőrlésű búzalisztből készítettem a kenyeret, nekem így összesen 5 dkg-al több liszt kellett ahhoz, hogy szépen bucivá összeálljon a tészta és ne ragadjon, valamint magokat is gyúrtam a tésztába.

További receptek:

Cukkini brownie

Régóta nézegettem a cukkini alapú süteményeket, mert ódákat zengtek róla, hogy amellett, hogy nagyon szaftosak, puhák lesznek, még egészségesek is. Hétvégén vendégeink jöttek, így gondoltam

Teljeskiőrlésű császárzsemle

Az egészségesebb pékáruk vonala ezennel folytatódik, most egy korábban Limarától használt receptet alakítottam át teljes kiőrlésű verzióra. A császárzsemle formázása igazi meditatív tevékenység számomra, nagyon

Epres túrórudi torta

Annyiszor megfogadtam már, hogy a jól sikerült tortákat újra sütöm, de a gyerekek szülinapján valahogy folyton újat akarok alkotni, mindig meglepetést szerezve. Ez persze rengeteg