Üde zöldségleves

Már csak néhány nap és valójában beköszönt a nyári szünet, ami azt is jelenti, hogy szükség van jól bevált, működő receptekre, amiket a gyerekek is elfogyasztanak, nem kell sokáig állni a konyhában, hogy elkészüljünk velük, és nem utolsó sorban finomak is. Mi a Férjemmel minden héten tartunk leves vagy főzelék napot, általában nincs is két fogás, arra csak hétvégén kerül sor, és a meleg időben nem is esik jól sokat enni. Egy ilyen levest mi ketten majdnem 3 napig tudtunk enni, szóval 5-6 adagnak mondanám, ami azt jelenti, hogy egy ilyen tál levessel közel 200 gramm zöldséget meg is eszünk. Nekünk daragaluskát készítettem bele teljeskiőrlésű búzadarából, ami helyettesíthető zabkorpával is, de túrós galuskát is szoktam készíteni, bátran lehet variálni.
 
Na de jönnek a gyerekek, akik nálunk ebből a spárgát az elsők között piszkálnák ki, de szerintem a szárzeller sem aratna hatalmas sikert, így ilyenkor jön a botmixer, amivel ezeket láthatatlanná teszem nekik. Így amikor jön a kívánság, hogy legyen az ebéd túrós tészta, akkor jön előtte egy ilyen zöldségekben gazdag leves, ami után biztos, hogy nem fognak olyan sok tésztát enni, és mivel a zöldségek lassítják is a felszívódást, nem lesznek olyan hamar éhesek, így mindenki nyert, nekünk felnőtteknek pedig elegendő csak a leves is.
 
Az pedig, hogy milyen zöldségek kerülnek a levesbe, teljesen szabadon variálható, ez egy igazi hűtőkiürítő recept, direkt azért mértem le a mérlegen, hogy lássátok, nagyjából 1,2 kg zöldségből jön ki ez az adag, de legyetek kreatívak az összetevőket illetően.

Hozzávalók 5-6 személyre:

  • 3 szál újhagyma
  • 3 sárgarépa
  • 1 fej karalábé
  • 5 szál szárzeller
  • 4 újkrumpli
  • 1/2 cukkini
  • 1/2 köteg (kb. 20 dkg) spárga 
  • 15 dkg zöldborsó
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1,5 l víz vagy alaplé
  • 1 ág rozmaring
  • 2 ág kakukkfű
  • só, bors

a galuskához:

  • 1 tojás
  • grammra ugyanennyi (nekem 50 g) teljekiőrlésű búzadara 

Elkészítési idő:

30 perc

Elkészítés:

A galuskához kissé felverjük a tojást, majd hozzáadjuk a búzadarát és a sót és félretesszük, hogy kicsit megszívja magát.

Megtisztítjuk és feldaraboljuk a zöldségeket. Egy kevés olajon megfuttatjuk a hagymát, majd jöhet rá a borsó kivételével az összes felkockázott zöldség: a cukkini, a répa, a krumpli, a karalábé, a szárzeller és a spárga is. Kissé körbepirítjuk őket, majd sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zöldfűszereket (a petrezselymet és a kakukkfüvet aprítva, a rozmaringot egészben, amit majd a végén eltávolítunk) és felöntjük a vízzel (vagy alaplével) és lefedve 20 percig főzzük. Az utolsó 5 percben hozzáadjuk a borsót, és beleszaggatjuk egy teáskanál segítségével a galuskákat is.

Ízlés szerint görög joghurttal tálaljuk.

Oszd meg ismerőseiddel!

Vélemény, hozzászólás?

Több recept: